Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Kako se nosimo s gubitkom bliske osobe?

06.05.2022.

15:10

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave "Hotel Zagorje"

Prizor iz predstave "Hotel Zagorje"

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Treća večer 27. Međunarodnog festivala malih scena bila je neobična. S iste predstave kojoj je publika na kraju izvedbe vikala bravo, izlazilo se iz gledališta da se više ne vrati. Tijekom druge predstave, na žalost, ozlijedila se glumica Bojana Gregorić Vejzović. Mali noćni razgovori poslije predstava ipak su prekasno za riječku publiku u ovo postpandemijsko vrijeme. Opet su ostali tek rijetki.

A sad o predstavama. Gledali smo dvije predstave s istom temom: kako se nosimo s gubitkom bliske osobe. U obje predstave su osobe koje se moraju nositi s gubitkom žene. U obje predstave gledamo ih u rasponu godina od dječje do treće životne dobi, raznim životnim situacijama. I tu sličnosti, naizgled, prestaju.


Postavljanje autorskog projekta Olje Lozice "Disanje" u prostor Dram(m)a Zajc nije bilo dobro rješenje. Mali prostor prepun publike još uvijek je grijan, a u publici od trećeg reda na dalje, ako niste baš visok čovjek, dobar dio predstave slušali ste radio dramu. Začudnu radio dramu. 


Jedan glazbenik, Matko Botić i dvije odlične glumice, Petra Kovačić Botić i Petra Svrtan, sestre koje su čas djevojčice, čas zrele žene, onda već starice... suptilno istraživanje onoga što je bilo i što bi moglo biti u jednom životu za koji shvatimo da se – nije dogodio. 


Zanimljivo je da se glumice nisu uopće poznavale prije početka rada na predstavi, doznali smo tijekom razgovora. A doznali smo i da na početku rada nije bilo teksta ni teme. 


Ocjena publike za produkciju Kazališta PlayDrama iz Splita i ZeKaeMa bila je 4,1.

Prizor iz predstave "Disanje"

Prizor iz predstave "Disanje"

Foto: Tom Dubravec / Kazalište PlayDrama, ZeKaeM

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gostovalo je Gradsko dramsko kazalište Gavella s autorskim projektom Anice Tomić i Jelene Kovačić "Hotel Zagorje". Prepuno gledalište, jer riječ je o predstavi o kojoj se puno pričalo, i dugačak i postojan pljesak na kraju.


U Hotelu Zagorje, nekadašnjem učilištu političara, devedesetih godina bile su smještene vukovarske obitelji. Ivana Bodrožić o iskustvima tih godina pisala je u romanu, a Tomić i Kovačić su motive koristile da bi ga spojile s osobnim iskustvom osam glumica.


Suočavanje s osobnim demonima, tugama, strahovima, neizvjesnostima, iščekivanjima, gubicima i nikad dovršenim pričama – sve to je teško, ali jedini put za bolju budućnost. O tome se razgovaralo poslije predstave: o kazalištu kao mjestu katarze za izvođače, autore i publiku.


Nakon pet predstava u programu, gosti iz Gavelle zauzeli su drugo mjesto, iza "Enigmatskih varijacija" Talijanske drame, s ocjenom publike 4,54.


Na Međunarodnom festivalu malih scena u petak gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Splita sa suvremenim psihološkim trilerom "Obitelj" u režiji Ivana Plazibata. Početak je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 19:30 sati.


Atmosferu "Disanja", više o radu na toj predstavi i ocjene novih glasova u publici te razmišljanja glumica predstave "Hotel Zagorje" poslušajte u festivalskoj kronici:

MFMS: Kako se nosimo s gubitkom bliske osobe?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.