Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Kazališni egzorcizam zla

10.05.2015.

15:54

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najbolja i najnagrađenija predstava 22. međunarodnog festivala malih scena Rijeka po ocjeni stručnog suda je "Aleksandra Zec", autorski projekt Olivera Frljića. Ali, da ne ostanemo dužni – "Kratka priča o Antikristu", produkcija BITEF teatra, zatvorila je sinoć festivalski program i istjerala sve oblike zla kojima smo se bavili proteklih tjedan dana.

Rad redatelja Andraša Urbana riječka je publika upoznala nedavno uz premijeru "Životinjske farme". I u "Kratkoj priči o Antikristu" bavio se jednim klasičnim predloškom, bolje rečeno samo motivima Solovjeljeve filozofske rasprave "Tri razgovora".

Bio je to kazališni egzorcizam zla: društvenog, institucionalnog, sistemskog, kakvog god se sjetili. Urban šokira gledatelja bukom, prizorima, riječima, mislima. I nikog ne ostavlja ravnodušnim. Pet glumica redateljskom konceptu predalo se bespoštedno, a uz glazbenike na sceni doista funkcioniraju kao jedan um i tijelo.

Po završetku predstave među publikom su bili glasniji komentari onih kojima se šokirajuća izvedba nije svidjela. Ravnodušnih nije bilo, a prosječna ocjena publike ipak visokih 4,20, ukupno peto mjesto.

E sad, opet o nagradama, točan popis nagrađenih pročitajte na web stranici Radio Rijeke, a više o tome kako je član stručnog suda Robert Raponja komentirao njihove jednoglasne odluke poslušajte u festivalskoj kronici: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.