Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Krleža o agoniji za 21. stoljeće

08.05.2018.

12:46

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Nenad Petrović / Beo art 2015.

Foto: Nenad Petrović / Beo art 2015.

Foto: - / -

Na Malim scenama očekujte neočekivano. Prije samo dvije godine Nela Kocsis, Ozren Grabarić i Damir Stazić pokazali su nam vrijedno klasično čitanje Krležine drame "U agoniji". Beo art 2015. iz Beograd predstavio je isti naslov, s osjećajem 21. stoljeća.

Nela Kocsis i Ozren Grabarić tada su ponijeli i glumačke nagrade festivala. Što će s nagradama biti ove godine tek ćemo vidjeti, ali je produkciju Beo atra 2015. riječka publika već sad nagradila s 4,41.

Večeras ćemo se, u 19:30 sati, u HNK Zajcu, uz zagrebački HNK podsjetiti da "Tko pjeva, zlo ne misli". 

Krleža u ovoj interpetaciji, uz mali pomak u dramatizaciji, izgleda i zvuči drugačije. Uglavnom, ne očekujete da ćete se uz agoniju smijati kao da gledate tragikomediju. Prvog čina nema. Lenbah je mrtav, to svi znamo. Križovec u interpretaciji Radovana Vujovića ima natruhu ljudske dimenzije, a Laura Marije Vicković nosi hrabrost i odlučnost 21. stoljeća.

Režiju i adaptaciju potpisala je Ana Đorđević koja u tom Krležinom tekstu, nastalom 1928. godine, nalazi početak suvremenog doba kakvo danas znamo - začetak podređenosti kapitalu, ekstremnim lažima u javnom i privatnom životu i govoru.

Zanimljiv je lik što ga tumači Branko Cvejić. On je policijski inspektor, ali i pripovjedač koji govori činjenice, okolnosti u kojima se radnja odvija, kao za policijski zapisnik ili novinsko izvješće, što dodaje notu suvremene potrebe zavirivanja u detalje tuđih života.

Kao bivši ravnatelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Cvejić je odgovorio i na pitanje zašto se Krleža u Srbiji malo igra.

Program 25. Međunarodnog festivala malih scena pratimo u programu HRT - Radio Rijeke, kao i svake godine do sada, festivalskim kronikama. Emitiramo ih vikendom u 15:30 te radnim danom u 17:45 sati. Poslušajte kroniku četvrte večeri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.