Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: "Moj sin samo malo sporije hoda" - život je uporan!

10.05.2023.

18:15

Autor: Tatjana Sandalj

Moj sin samo malo sporije hoda

Moj sin samo malo sporije hoda

Foto: Jelena Janković / Sarajevski ratni teatar

Ostalo nam je još zabilježiti dio atmosfere posljednje večeri 28. Međunarodnog festivala malih scena koju smo proveli uz ansambl predstave "Moj sin samo malo sporije hoda" Sarajevskog ratnog teatra. 

Festivalska publika ih je ocijenila najnižom ovogodišnjom ocjenom 4,25. Stručni ocjenjivački sud: dramaturg i dramski pisac Darko Lukić, redateljica Tatjana Mandić Rigonat i glumica Nataša Matjašec Rošker, nagradili su kreaciju epizodne uloge Jasne Diklić, mladu glumicu Džanu Džanić i oblikovatelja svjetla Nedima Pejdaha. Više o nagradama pronađite OVDJE.


Još jednom, nakon splitskih "55 kvadrata", gledali smo redateljski rukopis Ivana Plazibata, zaključili, u šali, da zna režirati predstave koje se događaju u kuhinji i pitali se zašto njegove predstave imaju dva kraja, od kojih neki u publici drugi kraj smatraju potpuno suvišnim. 


Plazibat je objasnio da mu se kod tih hiperrealističnih predstava sviđa da "iscure kao život", a ne da završe nekim efektnim kazališnim krajem. Osim toga, autor teksta Ivor Martinić upisao je kraj u kojem se pojavljuje jedan novi lik koji Branka ne vidi kao invalida nego kao osobu koju tek treba upoznati, pa ta mladost simbolizira neke nove generacije koje će se znati lakše nositi s "drugačijostima".


Za Martinića se tijekom razgovora ponavljalo da piše sjajne ženske likove. Voljeli smo dementnu i prefriganu baku Jasne Diklić; mamu Snežane Bogićević koja misli da sve može, iako nije tako; njenu ponekad bolno izravnu sestru koju glumi Mirela Lambić; brbljavu i otvorenu Saru Džane Džanić, tinejdžericu Mateu Mavrak.


Svatko od nas drugačiji je na neki način i to si moramo priznati - to je poruka razgovora o sarajevskoj predstavi. 


Festivalski selektor Jasen Boko zaključio je da je dobro što je festival, tijekom kojeg smo govorili o svima koji nemaju prava ili ih nemaju koliko bi ih trebali imati, završio uz scensko podsjećanje na mogućnost dobrote, ljubavi i obitelji. 


I neka je i festival iscurio kao život koji se nastavlja... do idućeg festivala. Poslušajte posljednju kroniku 28. Međunarodnog festivala malih scena:

MFMS: Moj sin samo malo sporije hoda

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.