Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: netolerancija i društveni kontekst u kojem živimo

05.05.2013.

10:23

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treća večer dvadesetoga Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci imala je dvostruki program koji je zapoćeo emotivnom i potresnom predstavom 'Jalova' autorice i redateljice Magdalene Lupi Alvir u koprodukciji Kulturno-umjetničkog društva Borza iz Maribora i Trafika iz Rijeke i dobila ocjenu 4,65. Slijedio je 'Božić u Ivanovih' predstava u režiji Olivera Frljića i izvedbi ženskog dramskog ansambla Slovenskog nardonog gledališča iz Ljubljane koja je donijela propitivanje novog kazališnog izričaja i zaslužila ocjenu publike 4,20.

Izvedba Jalove kreće se na granici kazališnog, performativnog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća konkretno, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta.

Drama Božić u Ivanovih ruskog avangardista i apsurdista Aleksandra Vvedenskog je groteskan i alogičan krik – odraz staljinističkoga režima, apsurdnih sukoba, strogoga realističnog realizma i cenzure tridesetih godina dvadesetoga stoljeća. Krik toga Božića, uprizorenog na maloj sceni ljubljanske Drame nastao je kao odraz današnjih prilika: ubijanja kulture, strogoga sažimanja sredstava i cenzure vremena.

Danas u 21 sat u skladištu 41 u luci Baroš u Rijeci igra predstava Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija u režiji Lenke Udovički u izvedbi Kazališta Ulysses.

Poslušajte festivalsku kroniku što ju je pripremila Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.