Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: O ženama i ne/prijateljicama

08.05.2022.

14:33

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave "Moj muž"

Prizor iz predstave "Moj muž"

Foto: Đorđe Tomić / Jugoslovensko dramsko pozorište

Na sceni jedan bračni krevet, nešto odjeće i rekvizita. I dvije odlične mlade glumice koje su povele publiku 27. Međunarodnog festivala malih scena na turbulentno putovanje roller coasterom u izmjenama smijeha i suza.

Prepuno gledalište male scene Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i oduševljenje glumačkim transformacijama Jovane Belović i Sanje Marković, najprije povicima "bravo", a onda i ocjenom 4,69 - najboljom ovogodišnjom do sad. "Enigmatske varijacije" Talijanske drame HNK zajca ostale su na drugom mjestu s ocjenom 4,68.


Produkciju "Moj muž" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda glumice su tu večer odigrale 52 put u godini dana, a tijekom razgovora za okruglim stolom, pred publikom jedva nešto brojnijom nego prethodnih večeri, razgovaralo se o radu na predstavi i o generacijskim problemima.


"Moj muž" je predstava građena na motivima pripovjetki Rumene Bužarovske iz zbirke istoga naslova. Bužarovska piše o 11 žena koje u prvom licu pripovijedaju o muževima, djeci, prijateljima, suradnicima… Za predstavu su dramaturg Dimitrije Kokanov i redateljica Jovana Tomić napravili izbor pet priča, ali su zadržali način pripovijedanja kombinirajući tehnike pripovjednog i ispovjednog kazališta. 


Pri tom su ih najviše zanimali odnosi među ženama u zadanom patrijarhalnom okviru. Tko je kome prijatelj/ica ili neprijatelj/ica je pitanje koje se nastavlja na ranije festivalske razgovore o istinama i lažima, iskrenosti, mogućnostima i nemogućnostima, pukotinama koje se otvaraju u komunikaciji s drugim i sa samim sobom. 


Selektor festivala Jasen Boko podsjetio nas je da je uvrstio tri predstave potpuno nove generacije kazališnih autora i izvođača. Marković, Belović i Tomić imaju 27 ili 31 godinu pa smo ih pitali kakve su dileme mlađe generacije, a zajednički je zaključak da je dobro što institucije dozvoljavaju mladima da u kazalištu govore o njima. 


Još su dvije večeri do kraja 27. festivalskog izdanja. U nedjelju u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca nastupa Atelje 212 s predstavom "64" Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović.


Kako o radu na predstavi i o generacijskom pitanju govore glumice i redateljica poslušajte u festivalskoj kronici:

MFMS: O ženama i ne/prijateljicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.