Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Obitelj kao utočište i izvor sukoba

07.05.2022.

18:51

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave "Obitelj" HNK Split

Prizor iz predstave "Obitelj" HNK Split

Foto: Matko Biljak / Pixsell

Žestoko i povremeno vrlo glasno bilo je na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku četvrte večeri 27. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci. Od početka do kraja u ritmu gotovo bez predaha za one na pozornici i one u gledalištu. A i taj predah bremenit je šutnjom u kojoj se donosi važna odluka.

Bili smo negdje između horora i trilera, kako je to opisao tijekom razgovora Bojan Munjin, u predstavi, čitavo vrijeme zgrčena želuca. Jer je originalno "Orphans" ili siročad, u prijevodu "Obitelj" engleskog dramatičara Dennisa Kellya, tekst iz 2009., tekst o nama danas. 


O tome kako takozvani normalan svijet pokušava živjeti u suživotu s nasiljem, o tome što stvarno znači socijalizacija ili resocijalizacija i o tome koliku cijenu plaćaju svi uključeni. A pri tom nitko ne ostaje čistih ruku.


Nakon predstave u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, u režiji Ivana Plazibata razgovarali smo o tome što smo i koliko spremni učiniti za obitelj, gdje je granica nakon koje na površinu izlazi tama koja se krije u svakom od nas.


Govorilo se o tome kako svatko tko brani nešto u što vjeruje, može činiti zlo. O nesretnim, neostvarenim ljudima koji proizvode obrasce ponašanja u koje uvlače ljude oko sebe. O nastranoj vrsti herojstva kada su, konkretno u predstavi, članovi obitelji spremni stati uz nasilnika i braniti ga. O obitelji, dakle, koja je i utočište i izvor sukoba. 


Gledalište nije baš bilo puno, ali je nešto više ljudi ostalo na razgovoru koji je protekao u ležernom tonu jer smo se od nasilja branili humorom. Baš kao što to čine i glumci Ana Marija Veselčić, Stipe Radoja i Goran Marković koji su isprovocirali ocjenu publike 4,38. Podsjećamo, vodeće su "Enigmatske varijacije" s ocjenom 4,68. 


Festival se nastavlja u subotu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 19:30 sati gostovanjem Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda s predstavom "Moj muž" u režiji Jovane Tomić.


Kako se glumci brane od tog mučnog teksta; kako nam je Stipe Radoja objasnio da Kelly ne piše o nekim tamo engleskim nasilnicima, navijačkim skupinama, tuđim psihopatologijama; što o redatelju misli selektor festivala Jasen Boko i kako o temi predstave govori Plazibat poslušajte u festivalskoj kronici:

MFMS: Obitelj kao utočište i izvor sukoba

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.