Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Predstava "Divlja patka" najbolja po ocjeni publike i žirija

12.05.2018.

01:18

Autor: Tatjana Sandalj

Divlja patka najbolja po ocjeni publike i žirija (Foto: Astrid Knie / Theater in der Josefstadt / MFMS)

Divlja patka najbolja po ocjeni publike i žirija (Foto: Astrid Knie / Theater in der Josefstadt / MFMS)

Foto: - / -

25. međunarodni festival malih scena završio je proglašenjem najboljih, nakon što je publika odgledala posljednju predstavu u konkurenciji "Ciganin, ali najljepši". Najviše nagrada dodijeljeno je produkciji iz Beča, a tri nagrade dobile su produkcije Drame HNK iz Zagreba.

Gledalište riječkog HNK Ivana pl. Zajca bilo je sinoć doista prepuno, jer su se za predstavu "Ciganin, ali najljepši" stolice dodavale i ispred prvih redova partera. Na kraju, ocjena publike bila je 4,62.

U konkurenciji 25. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci bilo je osam predstava iz Austrije, Italije, Rusije, Srbije i Hrvatske.

Tri glumice u žiriju: Katarina Kocevska iz Skopja, Anita Mančić iz Beograda i Elvia Nacinovich iz Rijeke usuglasile su se s ocjenama publike. Predstava "Divlja Patka" Theater in der Josefstatd iz Beča najbolja je predstava u cjelini, Mateja Koležnik najbolja redateljica, a njen autorski tim nagrađen je i za scenografiju, Raimund Orfeo Voigt i dizajn svjetla, Emmerich Steigberger.

Mlada glumica, Hedvig u toj predstavi, Maresi Riegner dijeli nagradu za najboljeg mladog glumca s Filipom Vidovićem koji tumači Sandija u predstavi "Ciganin, ali najljepši".

Za dramatizaciju "Ciganina..." nagrađen je Ivor Martinić, a Krešimir Mikić je za ulogu Fulira u predstavi "Tko pjeva, zlo ne misli" nagrađen kao najbolji glumac.

Ovogodišnji festival obilovao je odličnim ženskim rolama, a dvije najbolje glumice su Jelisaveta Sablić iz Beograda i Yulia Rutberg iz Rusije. Sablić je igrala gospođu Frolu u predstavi "Tako je ako vam se tako čini" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a Rutberg divu Sarah Bernhardt u predstavi "Vrisak langouste" Teatra Vahtangov iz Moskve.

Nenad Jezdić je nagrađen za epizodnu ulogu u predstavi "Tako je ako vam se tako čini", a za rad u istoj predstavi nagrađena je i kostimografkinja Bojana Nikitović. "Vrisak langouste" zaslužio je još jednu nagradu, za glazbu Borisa Kinera.

Poslušajte prvu reakciju naboljeg mladog glumca Filipa Vidovića, popis nagrada i obrazloženja govori predsjednica žirija Kocevska, a poslušajte o kroniku posljednje festivalske večeri:

Filip Vidović, prva velika uloga i prve nagrade (Foto: Sandra Šimunović / Pixsell)

Filip Vidović, prva velika uloga i prve nagrade (Foto: Sandra Šimunović / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.