Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: radni naslov "Gori li kazalište?"

03.05.2016.

08:12

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

23. Međunarodni festival malih scena Rijeka počet će večeras predstavom "Antigona – 2000 godina kasnije" Kazališta Ulysses i sarajevskog MESSa. Festivalski program objavljen je kasno, prije mjesec dana, a na zadovoljstvo publike koja je gotovo odmah razgrabila ulaznice, nije se promijenio.

Što se financija tiče organizatori iz HKD teatra otpočetka su se nadali najboljem. O konačnom programu u kojem je devet predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Slovenije i Bugarske umjetnički direktor Nenad Šegvić kaže da u njemu nije sve ono što su on i selektor željeli predstaviti publici, ali od kvalitete nisu odustajali pa su naslovi najbolji u zadanim financijskim okvirima. Unatoč svemu, tvrdi Šegvić, bit će to slika najzanimljivijeg što se u ovom trenutku događa u kazalištu na ovim prostorima.

HRT Radio Rijeka je uz MFMS kao i svake godine do sada. Festivalske kronike emitirat ćemo svakog dana u 17:45, osim u subotu kada će na programu biti u 18:15. Kronike će biti dostupne i na internetu u vijestima iz kulture.

Selektor Bojan Munjin je popis naslova zaokružio radnim sloganom "Gori li kazalište?" Gori kazalište uvijek, tvrdi on, nekad više nekad manje, entuzijazmom onih koji ga stvaraju, ali posljednjih godina pokreću se aktualne teme, pojavljuju se novi žanrovi, nova estetika i poetika. Za razliku od kraja devedesetih godina prošloga stoljeća, situacija u kazalištu je sasvim drugačija i ono je bogatije, zaključuje Munjin.

Publiku koja ima ulaznice za večerašnju izvedbu "Antigona - 2000 godina kasnije" podsjećamo da do Trsata mogu festivalskim autobusom koji će s Jelačićeva trga krenuti u 20:30.

Program riječkog festivala odvijat će se do 9. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, međutim za večerašnje otvaranje ipak se posegnulo dublje u blagajnu i predstava mišljena za poseban ambijent smještena je u nekadašnje vojno skladište na Trsatu. Šegvić vjeruje da je taj ambijent, u kojem se prvi put događa kazalište, najbliži prostoru u kojem je predstava nastajala.

Program 23. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka dostupan je ovdje, a više o njemu i o tome gori li kazalište danas poslušajte u razgovoru s Šegvićem i Munjinom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.