Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Što kada se sudbina poigra i ispuni snove?

06.05.2016.

15:10

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treći festivalski dan i opet dvostruki program. Jedan suvremeni i jedan klasični tekst, oba aktualna i potresna, suočavaju publiku s pitanjem: kako se nosite s promjenama? Što kada "što bi bilo kad bi bilo" postane - "eto jest i što sad"?

György Spiró je jedan od najznačajnijih suvremenih mađarskih dramatičara, a u hrvatskim kazalištima još nije izvođen. Na riječkom festivalu otkrili su nam ga Narodno pozorište Beograd i Šabačko pozorište iz Srbije. Riječ je o tekstu "Prah" koji publiku kupuje već u prvoj minuti. Jer svi smo igrali igru što bi bilo kad bi bilo, kad bismo dobili glavni zgoditak u igri na sreću. A upravo o tome je riječ: prezadužen bračni par šokiran je loto listićem s milijunskim dobitkom. Nešto više od sata, u realnom vremenu, dok čekamo da se djeca vrate iz škole, sudjelujemo u raspravi koja je istovremeno sreća, strah i tuga. 

Redatelj Veljko Mićunović kaže da su proučavali statistike o klađenju i sudjelovanju građana u igrama na sreću, ali su se odlučili baviti problemom koji nastaje kod takvih prečaca do sreće i time što je sreća danas. Pa je onda "Prah" kojeg u stravičnom tempu, na krovu koji je njihov jedini prostor bijega, igraju odlični Nataša Ninković i Zoran Cvijanović, priča o ženi i muškarcu danas, o suočavanju s promjenom u kojem se lako prepoznajemo. Spiró i njegovi likovi na kraju spale taj nesretni listić. A što biste učinili vi?

Od komičnog početka polako smo klizili u apsurd, smijeh je postajao smiješak, a "Prah" je na kraju publika ocijenila s 4,62, za sad treće mjesto. I onda smo se nastavili suočavati s promjenama. Odjednom smo se našli u agoniji, u žestokom sukobu njih troje.

Večeras, od 19:30, na festivalu Još jedna režija Borisa Liješevića. Tekst "Bella figura" Yasmine Reza i produkcija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

"U agoniji" Miroslava Krleže, produkcija Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak iz Zagreba, predstava koja je nastajala devet mjeseci. Živjeli su je Nela Kocsis, Darko Stazić i Ozren Grabarić, a radili su je bez redatelja, jer svaka čast redateljskom kazalištu i konceptu, ali nismo li negdje putem zaboravili na tekst, autora i fascinantnu komunikaciju među glumcima bez koje nema kazališta?!

Svi su likovi ove agonije drugačiji od uobičajenih čitanja, Lenbach nije alkoholičar nego čovjek koji je izgubio život, Križovec nije hodajuće zlo, nego pragmatik i svaka čast Ozrenu Grabariću. I neka se Darko Stazić vratio pred kazališnu publiku nakon dvadeset godina. Ali ta Laura Lembah Nele Kocsis je fascinantna, a njeno samoubojstvo nije samo kazna Krožovcu nego eksplozija jednog nesretnog života. Je li psihološki realizam zastario, je li Krleža dosadan? – publika Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci demantira sve koji tako misle. Ocjena najviša do sada 4,72.

Radio Rijeka prati Međunarodni festival malih scena Rijeka već 23. godine. Kroniku emitiramo i ove godine svakog dana u 17:45, osim u subotu kada je termin emitiranja 18:15, a priprema ju Tatjana Sandalj. Poslušajte atmosferu treće večeri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.