Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Što s obitelji u neurotičnom svijetu danas?

09.05.2022.

15:27

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave "64"

Prizor iz predstave "64"

Foto: Boško Đorđević / Atelje 212

Što s prošlošću čija pravila više ne vrijede? Što sa strahovima s kojima gledamo u sutra? Što sa svime time u neurotičnom svijetu u kojem živimo danas? To su pitanja pretposljednje večeri 27. Međunarodnog festivala malih scena.

Atelje 212 iz Beograda gostovao je na pozornici HNK Zajca s predstavom "64" Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović


Scenografskim rješenjem Darka Nedeljkovića prostor igre postala je kosina s tek uskim koridorom u kojem se povremeno i kratko netko može kretati pravocrtno normalnim korakom. Sve drugo je koso, teško, nespretno, neuravnoteženo, ponekad zaigrano, baš kao u životu. 


Vjerojatno ipak prevelika pozornica riječkog Zajca pojela je dijelove teksta, ali nije nam smetalo da shvatimo čime su se sve htjeli baviti. Prvenstveno problemima para koji kreće u proces umjetne oplodnje, ali i problemima srednje i starije životne dobi, teškim životnim odlukama, odnosima: prijateljskim, parterskim i s roditeljima...


U razgovoru nakon predstave doznali smo od glumice Hane Selimović da se u cijeloj toj priči nje najviše tiče humor i lakoća Teninih rečenica koje su toliko nalik izgovorenom u stvarnom životu. Osim toga, istaknula je, vrlo su rijetke predstave u kojoj ženski lik gotovo dva sata na sceni pokreće cijelu radnju, a upravo takva je njena Eva. 


Na početku razgovora o predstavi Jasen Boko uručio je ansamblu nagradu publike Marulićevih dana, a na kraju smo doznali da ih je riječka publika ocijenila s 4,64 čime su zauzeli treće mjesto na ovogodišnjoj ljestvici.


Prije proglašenja najboljih na programu je još "Sjećaš li se Doli Bel?" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Izvedba u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku počinje u 19 sati.


Više o tome koja su se pitanja postavljala i kako se na njih odgovaralo tijekom razgovora o predstavi poslušajte u festivalskoj kronici:

MFMS: Što s obitelji u neurotičnom svijetu danas?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.