Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: "Susret" u komornom teatru

04.05.2019.

18:11

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Druge festivalske večeri je urnebesnu atmosferu angažiranog kazališta Olivera Frljića zamijenila komorna. Zapravo, bilo je to također angažirano kazalište, ali je potpis Nine Mitrović koja je napisala tekst "Susret" i predstavu režirala sasvim drugačiji.

Nina Mitrović je autorica poznata riječkoj kazališnoj publici. Njen prvi tekst "Komšiluk naglavačke" praizveden je u riječkom HNK Zajcu 2003. godine i postao hit. Na Festivalu malih scena smo prošle godine gledali njenu dramu "Kako život".

Ušli smo u dnevnu sobu malog stana i svjedočili susretu oca i sina koji se nisu vidjeli godinama.

Bio je to susret osobnosti, ljudi koji misle da znaju sve jedan o drugome, njihov susret s prošlošću, suočavanje s bolešću i budućnošću. Susret u kojem je u tišinama gotovo više značenja, nego u replikama.

"Susret" je praizveden u Sloveniji, a hrvatsku praizvedbu producirao je Teatar EXIT, privatno kazalište koje je u ovom "sirotinjskom vremenu", kako ga je nazvao Munjin, otvorilo novi, komorni, scenski prostor, Studio EXIT. Zanimljivo, Exitove predstave riječka publika inače redovito puni, ali je u dvorani Filodrammatike ipak ostalo dosta praznih stolica u gledalištu. Iako je publika na izlasku rogoborila jer je dvorana pojela nešto zvuka i u zaleđu dio predstave nisu razumjeli ili čuli, ocjena publike je prilično dobra: 4,32.

U psihološkoj drami, koja postavlja pitanje: što ako nam naši roditelji ne mogu ili ne znaju dati ljubav?, sreću se otac Siniša Popović i sin Filip Križan. Atorica i redateljica Nina Mitrović govorila je o tome kako se "Susret" dugo rađao. Baš zbog toga što joj je tekst jako važan, a s nekima od ranijih inscenacija njezinih tekstova nije bila zadovoljna, onda je predstavu sama i režirala - prvi put. 

Razgovori poslije predstava uvijek su nekako nastavak kazališta drugim sredstvima, pa smo od Popovića doznali kako je predstava nastajala u Nininoj kuhinji. Glumci su odgovarali na pitanja publike, među ostalim i o tome koliko im znači rad u komornom teatru, a Bojan Munjin pokušao je ustvrditi da "Susret" nema katarzu. Demantirale su ga autorica Mitrović i Svjetlana Hribar

Večeras se festival nastavlja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Od 19:30 sati na programu je "Putovanje izgubljenih", a gosti iz Beča igrat će uz prijevod na hrvatski jezik, na titlovima. Više se nećemo baviti obitelji nego time kako od pojedinaca brzo nastaje – masa.

Radio Rijeka prati što se događa na Malim scenama festivalskim kronikama koje emitiramo svakoga dana u 17:45 sati. U nastavku pronađite današnju: 

MFMS: "Susret" u komornom teatru, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.