Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Tehnologija nije ništa kriva

07.05.2015.

10:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kakofonija nekoliko istovremenih telefonskih razgovora - koliko puta ste se našli u situaciji kada ljudi na taj način privatiziraju javni prostor? To je samo jedna od tema kojima se bavi najizvođeniji suvremeni katalonski dramatičar Sergi Belbel u tekstu "Mobitel", što smo ga sinoć gledali u produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba.

Mobilni uređaji uvukli su se u naš život toliko da je bez njih gotovo nemoguće zamisliti komunikaciju ili ono što je od komunikacije ostalo. Sve one koji su pomislili da Sergi Belbel dramatičarski i dramatično pretjeruje, razuvjerila je glumica Nataša Dorčić. Radeći na ulozi morali su naučiti brzo govoriti prije no što su naučili tekst sam, a Belbel je gledajući njihovu izvedbu potvrdio da upravo kao ona zvuči njegova mama, po kojoj je ulogu pisao.

Zašto se toliko često u autobusu, čekajući prijatelja na trgu ili terasi i sličnim situacijama utječemo mobitelu? Uređaj nam dodaje samopouzdanje kojeg inače nemamo i zapravo smo mi ti koji mu dajemo moć. Tehnologija doista ničem nije kriva sama po sebi. Kada djeca pred akvarijem nastoje povećati sliku kao da su pred ekranom na dodir, onda za to nisu kriva djeca, nego odrasli koji ih ostavljaju pred ekranom kao jedinim načinom zabave.

Dinamičan razgovor za okruglim stolom, koji je sinoć bio i tribina Trećeg programa Hrvatskog radija na temu "Vrijeme sadašnjosti i teatra: od sjaja do očaja", nastavio se o tome što nam danas znači priroda, je li ona utopijska ideja suvremenog čovjeka, zašto je spektakl evoluirao u organizacijsku formu te kontrolira li nas netko ipak posredstvom novih tehnologija?

S vjerom u opstojnost ljudskog duha i kazališta, naravno, završili smo razgovor uživo. Bilo je zanimljivo vidjeti da se dobar dio okupljenih odmah po završetku uhvatio mobitela provjeriti jesu li što propustili.

Večeras u 20 sati na programu je "Heda Gabler" Henrika Ibsena. Predstavu je u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru režirala Mateja Koležnik, a Hedu igra prošle godine nagrađena na malim scenama za autorski projekt Nataša Matjašec Rošker.

Ocjena publike za "Mobitel", kao i za "Kazimira i Karolinu" večer prije, iznosi 4,19, a kako je protekao razgovor ugodni, poslušajte u festivalskoj kronici:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.