Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Tko pjeva, zlo ne misli - ali od zla ne može pobjeći

09.05.2018.

12:07

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Foto: - / -

Specifičan autorski potpis Renea Medvešeka gledali smo u predstavi Drame HNK iz Zagreba "Tko pjeva, zlo ne misli". Adaptirao ju je i režirao prema noveli Vjekoslava Majera "Iz dnevnika malog Perice" i filmskog scenarija Kreše Golika.

Predstavu u kojoj glumci glume, pjevaju, plešu, sviraju, sami proizvode sve zvučne efekte teško je žanrovski svrstati. A kada je o naslovu "Tko pjeva, zlo ne misli" riječ onda je i nemoguće izbjeći usporedbe s kultnim filmom.

Večeras prvi put na festivalu gostuje Theater in der Josefstadt, a gledat ćemo predstavu s kojom je u Beču debitirala festivalskoj publici dobro poznata redateljica Mateja Koležnik. Izvedba Ibsenove drame "Divlja patka" počet će u 19:30 sati, u HKD-u na Sušaku.

Svaka usporedba, međutim, postaje suvišna već nekoliko trenutaka od početka predstave, jer ansambl kojeg predvode Krešimir Mikić, Zrinka Cvitešić, Ivana Boban i Dušan Bućan priča svoju posebnu priču.

S velikom pozornošću upravo prema auditivnom doživljaju, Rene Medvešek je kao lajtmotiv odabrao radio na kojem vijesti, reklame, glazba slikaju točno određeni povijesni trenutak, 1935. godinu, vrijeme rastućeg fašizma i ratne prijetnje. 

Publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila HNK Ivana pl. Zajca, predstavu je ocijenila dosad najvišom ovogodišnjom ocjenom 4,75. 

Program 25. Međunarodnog festivala malih scena pratimo u programu HRT - Radio Rijeke, kao i svake godine do sada, festivalskim kronikama. Emitiramo ih vikendom u 15:30 te radnim danom u 17:45 sati. Poslušajte kroniku pete večeri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.