Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: "U agoniji" uz Krležine rečenice aktualne i danas

04.05.2022.

14:51

Autor: Tatjana Sandalj

HNK Zagreb: "U agoniji"

HNK Zagreb: "U agoniji"

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Počeo je 27. Međunarodni festival malih scena Rijeka. I naše redovite kronike kojima pratimo festivalska zbivanja, a emitiramo ih između 17 i 18 sati svakoga radnoga dana. 

Nakon dvogodišnje pauze opet smo zajedno i opet jako blizu, prepuni emocija. Osnivaču festivala Nenadu Šegviću i u spomen svima koji su tijekom godina otišli iz gledališta ili s pozornice zauvijek, stihove je izgovorila Edita Karađole.

Otvaranje 27. MFMS-a

Otvaranje 27. MFMS-a

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Počeli smo festival "U agoniji". Krležine rečenice uvijek slojevite i aktualne, režija Ivice Buljana zanimljiva i izazovna. Naglašena je vizualna strana predstave, scenografija Dalibora Martinisa koja citira naslovnice avangardnog časopisa Zenit i kostimografija Ane Savić Gecan, to je okvir savršen u jednostavnosti, a i glazba Mitje Vrhovnika Smrekara učinila je svoje. 


Hladnom i formalnom svijetu Lenbaha Krešimira Mikića i Križovca Livija Badurine, suprotstavlja se život u potrazi za toplinom i istinom Laura Nine Violić. Odličnim glumačkim interpretacijama valja dodati i groficu Petrovnu Ksenije Marinković.


Izabran je kraj u kojem se Laura ubije, ali ne u bijegu, nego u posljednjem činu prezira, prkosa, šamara lažnoj stvarnosti koja je okružuje. 


Publika je produkciju Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba ocijenila s 4,49. Poslije tako visoke ocijene nije puno ljudi ostalo racionalizirati doživljaje na razgovoru za okruglim stolom. 


Ali, zgodno je znati da je predstava trebala biti dio šestosatnog diptiha s Krležinim "Aretejem" koji bi onda povezao lik apatrida u tumačenju Ksenije Marinković. To što publika nije vidjela Areteja nije nikakav problem, tumačio je Ivica Buljan i dodao da su dramu čitali paralelno s Frojdovim "Tumačenje snova".


"U agoniji" se najčešće igra kao melodrama. Nina Violić nije glumica psihološkog realizma pa se, odgovarajući na pitanje o tome što joj znači Laura, prisjetila da je njeno kazališno-istraživačko putovanje s Buljanom počelo još prije 11 godina. 


Čak, ako i ne stignete niti na jednu predstavu, zavirite u foaje Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i ne zaboravite se popeti i na kat. Naime, izložbu kazališnog plakata Predraga Spasojevića organiziranu u pratećem festivalskom programu ne bi trebalo propustiti.


Program se u srijedu nastavlja s dvije predstave. U 18 sati u Dram(m)a centru Zajc Talijanska drama riječkog HNK Zajca izvodi "Enigmatske varijacije" u režiji Neve Rošić, a u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 20 sati Bartlettov "Klinac" u režiji Petera Petkovšeka i produkciji Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja. Za drugu predstavu još ima ulaznica.


U kakvoj je atmosferi protekla prva večer, poslušajte u kronici:

MFMS: "U agoniji"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.