Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Za "Svršetak igre" važno je ono što je iznutra

07.05.2017.

13:21

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svake Festivalske večeri svjedočimo da je dužina pripreme i odnos glumačkog ansambla prema materijalu u izravnom odnosu s kvalitetom predstave. Što onda reći o predstavi koja je nastajala petnaestak godina?

Petnaestak godina trajao je rad redatelja Alekseja Levinskog na predstavi Samuela Becketta "Svršetak igre" u Kazalištu OKOLO, preciznije "OKOLO doma Stanislavskoga" iz Moskve.

Festival večeras gostuje na velikoj sceni HNK Zajca. Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, od 19:30, prikazuje Matišićeve "Ljude od voska". 

Zapravo, sinoć je publika Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci odgledala treću varijantu tog komada, objasnio je Levinski, koji slovi za jednog od najboljih ruskih redatelja i jednog od najboljih poznavatelja Becketta. Taj autor je za njega jedan od rijetkih koji pokazuje što se događa iznutra - a to je najvažnije i za redatelja, i za glumce, i za publiku. 

Nakon tolikih godina rada istoga tima na "Svršetku igre", došli su do rezultata u kojem glumci žive tekst. Ivan Sigorskih svjedočio je da se, kada toliko godina radite zajedno, tekst pamti i uči na način drugačiji od uobičajenog.

Čak je i isti scenograf, Viktor Arhipov, radio na predstavama, i na kraju su stigli do scene na kojoj su tek četiri stolice i nekoliko projekcija crteža te ispisanih didaskalija u pozadini. Sve skupa pet-šest rekvizita - i to je sve što im treba. 

Koliko god to suočavanje izvođača, a onda posljedično i publike, sa samima sobom bilo teško, selektor Bojan Munjin uvjeren je da je predstava brutalno optimistična jer nas suočava s istinom našeg života: možemo pasti, ali uvijek možemo biti glavni gospodari naših odluka. Svako podsjećanje na to – dobro je došlo.

Levinskog i njegove glumce Anatolija EgorovaAlekseja Mišakova, Sigorskog i Nataliju Podsnjakovu publika je nagradila čistom četvorkom.

Kako 'pounutrenje' djeluje na publiku - poslušajte u Festivalskoj kronici što je emitiramo svakoga dana u programu Radio Rijeke, u 16:40 sati:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.