Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Zašto publika voli "Hinkemanna"?

05.05.2017.

13:45

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka kazališna publika, čak kad joj se predstava i svidi, rijetko se diže na noge, ali ansambl Zagrebačkog kazališta mladih koji je sinoć izveo "Hinkemanna" publika je pozdravljala, dugo, burno, dijelom i na nogama.

Večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, od 19:30, gostuje Narodno pozorište iz Beograda, a tema je Čehovljev "Ivanov".

Dakle, svi hvalospjevi toj predstavi koje ste ikada igdje pročitali vjerojatno su na mjestu. Redateljski, dramaturški i izvedbeno komad je postavljen tako da ste od prvoga trena i vi u gledalištu, a nježno i nenametljivo, dio tragične priče o ratnom veteranu. I koliko god ona bila teška, toliko je bliska, posoljena gorkim humorom i životno iskrena da više od dva sata prolaze neprimjetno.

Redatelj Igor Vuk Torbica i dramaturginja Katarina Pejović tri mjeseca su se pripremali za dolazak pred glumce. Vuk Torbica, koji je, na sreću, bio s nama jer u HNK Zajcu priprema Molierova "Mizantropa", tumačio je da su pred glumce došli tek s inicijalnom idejom i priznali da na tom materijalu treba puno raditi.

O radu na predstavi govorili su i glumci. Na žalost ne Hinkemann, Rakan Rushaidat, jer je morao otputovati. Za odličnu Grete Hinkemann, Miu Biondić, rad na predstavi bio je poput vožnje Mercedesa u kojoj neprimjetno i bez napora stižeš na odredište.

Nemojmo se varati, "Hinkemann" ZeKaeMa prema drami "Njemački Hinkemann" Ernsta Tollera je tužna i bolna priča o vremenu spektakla kojeg živimo, u kojem rad i čovjek nemaju dostojanstvo, a topline ljudskog dodira brojimo na kapaljku. Vuk Torbica spomenuo je da ga publika ponekad kritizira jer na kraju predstave nema katarze, razrješenja, sretnoga kraja, ali da se kazalištem i bavi da bi otvarao pitanja.

Dvije godine pregovarali su direktor Festivala malih scena Nenad Šegvić i ravnateljica ZeKaeMa Snježana Abramović o dolasku predstave, a prostor je bio problem. Međutim, na metar udaljenosti, u kutiji male scene, dogodila se prava kemija i ocjena publike je 4,60. 

Tijekom razgovora za okruglim stolom publika je pljeskala još nekoliko puta. I komentara iz publike bilo je više nego inače. Poslušajte ih u Festivalskoj kronici što ju u programu Radio Rijeke emitiramo svakoga dana u 16:40:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.