Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:00 / 07.05.2019.

Autor: Tatjana Sandalj

MFMS: Zašto se čvrsto držimo identiteta nesreće?

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Od početka Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, kako to već biva u kazalištu, kroz individualne sudbine propitujemo društvena pitanja. U fokusu je, svake večeri na drugačiji način, obitelj, pa je tako bilo i pete večri iako su junaci duodrame "Sudnji dan" ljubavnici.

U drugoj smo polovini Festivala pa spomenimo: gosti iz Beča su na vrhu ljestvice po ocjeni publike, slijedi "Balkanski špijun", pa "Susret" Nine Mitrović, a onda "Sudnji dan" i Kerempuhov Pirandello.

Autor teksta "Sudnji dan" Neil LaBute je intimne dileme preljubničkog para smjestio u njujoršku noć nakon terorističkog napada na blizance.

U produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta su se glumci Aleksandra Janković i Milan Marić vođeni redateljicom Janom Maričić bavili, među ostalim i time zašto se tako čvrsto vežemo uz svoje identitete nesreće.

Uz minimum scenografije, u komornoj atmosferi, ipak su od bremenitih tišina ovoga puta bile važnije replike jer su likovi napokon stvarno razgovarali o važnim pitanjima: ostati svatko sa svojom nesrećom, otići svatko u svom smjeru ili otići zajedno i nikada se više ne vratiti.

Festival se nastavlja večeras tekstom "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović već poznate riječkoj publici, baš kao i redatelj koji ga je postavio u Jugoslovenskom dramskom, Jagoš Marković. Predstava je, zbog velike scenografije, na programu u HNK Zajcu, a početak je u 19:30 sati.

Voditeljica okruglog stola Svjetlana Hribar podsjetila je da se o LaButeu govori kao o dramskom piscu koji klinički promatra modernu Ameriku. Ipak, ustvrdila je, ovakva intimna razmišljanja, beznađe ljubavnog para, mogu se događati bilo gdje.

Za glumicu Janković ipak je bilo važno da su se ti likovi sreli baš u trenutku kada se vani raši svijet u kojem su do tada živjeli. Ova predstava, kaže, samo je jedna od mogućih priča o tome što se događalo u tim stanovima dok su se životi raspadali. 

Pred zaista malobrojnima koji su ostali na okruglom stolu raspravljalo se o etici, ne o estetici; o ljubavi, izdaji, hrabrosti da se ode i izboru da se ostane.

Radio Rijeka prati što se događa na Malim scenama festivalskim kronikama koje emitiramo svakoga dana u 17:45 sati. U nastavku pronađite današnju:

MFMS: Zašto se čvrsto držimo identiteta nesreće?, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.