Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Zemlja je premrežena Antigonama!

04.05.2016.

01:16

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zemlja je premrežena Antigonama koje ne mogu ožaliti i pokopati svoje mrtve, istaknuto je nakon sinoćnje izvedbe predstave "Antigona – 2000 godina kasnije" kojom je otvoren 23. Međunarodni festival malih scena u Rijeci.

Ljubav i uništavanje supostoje u cijeloj ljudskoj povijesti, to je paradoks u kojem i danas živimo naše individualne sudbine, a predstava "Antigona – 2000 godina kasnije", produkcija Kazališta Ulysses i sarajevskog MESSa, u režiji Lenke Udovički dokaz je uspješnog kazališnog istraživanja tog vremena koje traje. 

Odigrana je pred prepunim gledalištem u nekadašnjem vojnom skladištu koje je poviješću dopunilo atmosferu predstave o pravu i pravdi. Predstava koja dokida granicu između Sofoklove priče i priče o obitelji koja traži tijelo sina nestalog u ratu rađena je u vremenu neprevladanih ratova, stoga nije čudno da se bavimo Antigonom tvrdi teatrolog Darko Gašparović, jer je Zemlja premrežena Antigonama koje ne mogu ožaliti i pokopati svoje mrtve. 

Festival se danas nastavlja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku dvostrukim programom: u 18:30 počet će drama susreta "Brašno u venama" Sarajevskog ratnog teatra i MESSa, a u 20:30 Ozren Grabarić izvodi "Dnevnik jednog luđaka" prema Gogoljevu djelu. 

Radio Rijeka prati Međunarodni festival malih scena Rijeka već 23. godine. Kroniku emitiramo i ove godine svakog dana u 17:45, osim u subotu kada je termin emitiranja 18:15, a priprema ju Tatjana Sandalj. Poslušajte atmosferu prve večeri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.