Hrvatski radio

Radio Rijeka

MI SMO TU: Rijeka ima mlade glumce, ali oni nemaju svoju scenu

26.10.2017.

18:00

Autor: Bojana Guberac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mladi glumci gradu Rijeci "MI SMO TU" – festival je studenata diplomskog i preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Iako stvaraju predstave, glume, gostuju i osvajaju nagrade, scenu za rad i dalje nemaju.

Festival MI SMO TU otvoren je sinoć u prostoru bivšeg Exportdrva izložbom i BertCabaretom —hommageom Bertoltu Brechtu. Izabrali su pjesme velikana svjetske književnosti te kreirali cabaret show — glazbeni, scenski i plesni program. Da Riječani vole teatar dokazalo se prepunim gledalištem, a u nedostatku mjesta sjedilo se i na podu.

Na studiju su napravili mnogo predstava s kojima su gostovali posvuda, snimili kratkometražni film "Govornica" čija je premijera bila u riječkom Art-kinu Croatia u travnju 2017., studentica Mirta Polanović nagrađena je nagradom publike i drugim mjestom u kategoriji najbolje strane glumice na The Malta International Theatre Festivalu u rujnu 2017., svake godine studenti igraju u kazalištu Ulysses na Brijunima, no unatoč tome što je iza njih šest godina rada, Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci nisu im osigurali prikladan prostor za rad.

Festival su napravili spontano jer, kako kaže student odsjeka Gluma i mediji Deni Sanković, šteta je ne pokazati sve što su napravili. Grad Rijeka to zaslužuje, zaključuje Deni. Studentica Romina Tonković ističe da bi voljeli da su uvršteni u program EPK 2020. 

Profesorica Lenka Udovički naglašava kako je Rijeka fantastičan grad u koji su ona i suprug, slavni glumac Rade Šerbedžija, došli s puno entuzijazma i ljubavi pokrenuti studij. Nada se da će se problem s prostorom za rad riješiti, a studenti udahnuti novu dimenziju kulturnom životu Rijeke.

Festival MI SMO TU traje do 31. listopada, a sadržaj možete pronaći na istoimenoj Facebook stranici. Prije nego što se uputite na neko od brojnih festivalskih događanja, poslušajte što mladi glumci i njihova profesorica imaju za reći:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.