Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mikser različitosti ili kako kulturu učiniti dostupnijom

09.09.2019.

14:14

Autor: Tatjana Sandalj

Marin Lukanović, Lela Vujanić i Nataša Antulov o konferenciji pred novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Marin Lukanović, Lela Vujanić i Nataša Antulov o konferenciji pred novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U okviru programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeka 2020 uključili su mikser različitosti i pripremili Diversity mixer, program međunarodne konferencije o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama što će biti održana u Rijeci od 12. do 14. rujna.

Koliko su različiti proizvođači kulturnih sadržaja, bave li se doista svim sadržajima koje im društvo nudi i tko je onda njihova publika? To su samo neka od pitanja o kojima će u prostoru RiHuba govoriti tridesetak djelatnika u kulturi, umjetnosti, znanosti i medijima.

Bit će predstavljeni rezultati tri istraživanja, od kojih je ono provedeno u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ujedno i prvo istraživanje različitosti u kulturnim i kreativnim industrijama u Hrvatskoj. 

Nazivi panela govore o različitosti tema: "Homecoming: Može li različitost uzdrmati glazbenu industriju'"; "Panika! Klasa, ukus i nejednakosti u kreativnim industrijama" ili "Politike medija: Trump, Brexit i iznevjerena reprezentacija". Više o programu u koji se možete uključiti besplatno, ako ispunite prijavnicu možete doznati ovdje, uz napomenu da se program konferencije odvija na engleskom jeziku.

Među predavačima su jedan od vodećih teoretičara digitalne kulture dr. Lev Manovich koji će prvi put baš u Rijeci predstaviti rezultate jednog desetogodišnjeg istraživanja, zatim urednica neprofitne organizacije i medijske platforme Economic Hardship Reporting Project i kolumnistica Guardiana Alissa Quart. Više o predavačima možete doznati ovdje.

Više o konferenciji govore glavna voditeljica programa Kuhinja različitosti Rijeke 2020 Lela Vujanić, viši umjetnički suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Marin Lukanović i dramaturginja HNK Ivana pl. zajca, suosnivačica izvedbeno inkluzivne grupe Peti ansambl Nataša Antulov, poslušajte:

Različite teme i pitanja konferencije o nevidljivom i nevidljivima u kulturi, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.