Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:58 / 13.02.2022.

Autor: Radio Rijeka

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama - umjetnički otpor nasilju!

borba protiv nasilja

borba protiv nasilja

Foto: - / udruga PaRiter

U sklopu globalne akcije "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" riječke udruge SOS Rijeka i PaRiter pozivaju vas da se pridružite ovogodišnjem obilježavanju kroz izložbu "Umjetnički otpor nasilju" koje će se održati sutra, 14.veljače na riječkom Korzu ispod Gradske ure.

Žene se s nasiljem susreću svakodnevno, bilo u "sigurnosti" obiteljskog doma ili u javnom prostoru – od seksističkih komentara, seksualnog, fizičkog ili ekonomskog nasilja. 


Dan će se obilježiti otvorenom i živom izložbom umjetničkih radova u kojoj mogu sudjelovati svi građani/ke. 


Ispred Gradske ure možete donijeti vlastite umjetničke radove koji tematiziraju rodno uvjetovano nasilje, ali i na licu mjesta moći će se izraditi crtež, ili pak napisati poruku koja predstavlja otpor nasilju. Svi radovi će se odmah i izložiti u prolazu ispod ure, a materijali za izradu radova bit će osigurani na samom događaju.

Obilježavanjem ovog dana želimo poručiti da se rodno uvjetovano nasilje ne smije ignorirati. Nasilje nije privatna stvar – kroz umjetnički otpor nasilju glasno to poručujemo!

udruga PaRiter

Iz udruge dodaju da izložbom poručuju da želimo graditi društvo u kojem će se žene i djevojčice osjećati sigurno i gdje će se nove generacije odgajati u duhu rodne ravnopravnosti kako bi se preveniralo nasilje.


Milijarda ustaje (One Billion Rising) predstavlja osnaživanje koje ulijeva nadu, sa željom da nadolazeća godina bude radikalnija, hrabrija - neustrašiva eskalacija umjetničkih uspona i otpora nasilju.


U tom duhu pozivaju se sve građanke i građani Rijeke, kao i umjetnici i umjetnice, da se u ponedjeljak pridruže ispod ure u ponedjeljak i porukom, slikom ili nekim drugim oblikom prikažu svoje želje, nadanja, kao i strahove i načine borbe protiv nasilja.


U slučaju kiše akcija se održava online, uz korištenje hashtaga #OBR2022 i #OBRRijeka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.