Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:15 / 01.06.2017.

Autor: Tatjana Sandalj

Milijun eura iz europskih fondova za Prirodoslovni muzej u Rijeci

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prirodoslovnom muzeju u Rijeci odobreno je sedam milijuna i 700 tisuća kuna iz europskih fondova. Sredstva su dobili u okviru četiri projekta u kojima su partneri, od kojih su tri međunarodne suradnje Slovenije i Hrvatske. A na što će sredstva biti utrošena?

Većinu će utrošiti u infrastrukturu: uređenje novog stalnog postava u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, uređenje rimskog vrta negdje na prostoru Primorsko-goranske županije, obnovu geološkog postava u muzeju u Rijeci... Dio će utrošiti za istraživanja, mjere zaštite, edukativne i popularizacijske aktivnosti. Pri tom će zaposliti dva kustosa: geologa i biologa te muzejskog pedagoga.

Prirodoslovni muzej Rijeka mijenja pogled na kulturnu ustanovu kao potrošača sredstava i postaje proizvođač novih kulturnih i turističkih programa. Novi projekti znače i uspostavljanje novih poslovnih i znanstvenih suradnji. 

Projekt "Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana" financira se iz europskih strukturnih i investicijskih programa, okupio je 13 partnera, a muzejski budžet je  dva milijuna 598 tisuća kuna koja će utrošiti na uređenje novog stalnog postava u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi. Primorsko-goranska županija dodat će još milijun kuna za uređenje interpretacijskog centra projekta u Kaštelu. 

Tri projekta financirana su u okviru fonda za regionalni razvoj prekogranične teritorijalne suradnje Hrvatske i Slovenije. "KRAS'n'KRŠ" ima cilj očuvati prirodnu i kulturnu baštinu krškog krajolika, a riječki Muzej će s 313 tisuća eura utvrditi "vruće točke" bioraznolikosti  krškog područja, urediti interpretacijski centar planinskog krša u Kaštelu Zrinskih, interaktivni multimedijalni postav geologije u riječkom prostoru te edukativnu stazu na Platku.

Projekt "CLAUSTRA+" nastavlja se baviti tragovima života u rimsko doba na našem području, a Muzej će sa 140 tisuća eura urediti tipičan rimski vrt negdje na području PGŽ, ostvariti atraktivnu putujuću izložbu i sudjelovati u organizaciji Rimske noći u zaleđu Rijeke. 

Travnjaci, posebno biljne vrste Tommasinijeva merinka i razgranjeni srpac, bit će predmet istraživanja, praćenja i aktivne zaštite što će je Muzej provesti, sa 168 tisuća eura, kao partner u projektu "Living on the Karst Edge / Živjeti na krškom rubu" koji je pokrenula Istarska županija.

U Muzeju su posebno uzbuđeni što će Kaštel Zrinskih krajem 2018. izgledati onako kako o njemu razmišljaju od kada su uselili 2014. godine. Poslušajte razgovor s ravnateljicom Željkom Modrić Surina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.