Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Miljenica": puno više od lijepoga kostimiranog filma o engleskom dvoru

09.02.2019.

14:08

Autor: Blanka Uzelac

Emma Stone je za ulogu Abigail nominirana za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu (Foto: Art-kino Croatia)

Emma Stone je za ulogu Abigail nominirana za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu (Foto: Art-kino Croatia)

Foto: - / -

Britanski film američke produkcije u kojem je redatelj Grk, scenarist Australac, a direktor fotografije Irac. Napravili su "Miljenicu" koja ima čak deset nominacija za nagradu Oscar. Navijam za glavnu glumicu i najbolju kameru.

The Favourite (2018.) // Redatelj: Yorgos Lanthimos // Scenarij: Deborah Davis, Tony McNamara // Uloge: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

Već smo se nagledali brojnih ekranizacija engleskog dvora, što u filmovima što u serijama - raznih kraljeva i kraljica, kostimiranih predstava iz prošlih stoljeća, pa čak i aktualne kraljice Elizabete II., koju je u filmu "Kraljica" 2006. godine izvrsno odglumila Helen Mirren. Svaki poznavatelj staroengleskoga kraljevanja, pa čak i paušalni, zna da su dvor krasile krinoline, perike, šminka… ispod kojih je bilo podosta smrada, prljavštine i boleštine.

Razvrat, nasilje, prejedanje do faze povraćanja, orgijanje, spletke i intrige te poigravanje s ljudskim životima, samo su neki od događaja što su pratili dvor i dvorjane. U ovome filmu sve je to prikazano gotovo pa eksplicitno.

Film nose tri glavne ženske uloge: kraljica Anne (Olivia Colman), njena prva ruka Sarah (Rachel Weisz) i miljenica Abigail (Emma Stone), djevojka koja u dvor dolazi iz očaja, u potrazi za poslom. Scenarij je pisan tako da se mišljenje gledatelja o sve tri dame tijekom razvijanja radnje mijenja, pa zaključujemo da nijedna od njih nije potpuno pozitivna niti potpuno negativna osoba.

Uz to, iako su redatelj i jedan od dvoje scenarista muškarci, dominacija žena s nevjerojatnom psihom, kojima muškarci služe samo kao sredstvo za postizanjem cilja, traje od samog početka do samoga kraja. Bez trenutka odmora. 

Film "Miljenica" nije samo lijepi kostimirani film o engleskom kraljevskom dvoru. Uz izvrstan, godinama pisan scenarij, koji potpisuju Deborah Davies i Tony McNamara, te tri fantastične ženske uloge, posebice ona Olivije Colman koja tumači ulogu kraljice Ann, valja izdvojiti originalnu kameru i fotografiju Robbieja Ryana. Takozvani švenk, horizontalni i vertikalni, naglašen je i potpuno ukomponiran. Ryan se nije dao impresionirati svojim postignućem i pretjerati u toj igri kamerom, već odmjereno i točno tamo gdje treba, koristi 'lutajuću' kameru i zakrivljenu fotografiju.

"Miljenica" ima deset nominacija za nagradu Oscar, a navijam za glavnu glumicu i najbolju kameru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.