Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mini Art-kino: mala dvorana za velike filmofile

01.11.2013.

21:22

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko Art-kino Croatia otvara Mini Art-kino, novu dvoranu u kojoj će petkom i subotom prikazivati dokumentarne i eksperimentalne filmove, a sa svojih dvadeset mjesta, namijenjena je prvenstveno filmofilima.

U studenom na program „velikog“ Art-kina Croatia stižu nagrađivani filmovi Srđana Golubovića Krugovi i Francoisa Ozona U kući. Na programu su i dva dugometražna animirana filma, francusko-belgijski Ernest i Celestina i japanski Djeca vukovi te ciklus novoga poljskog filma, kao i filmova francuske redateljice Claire Denis. Gledat ćemo i nagrađivani hrvatsko-brazilski eksperimentalni film Zimsko čudo Riječanke Željke Sukové, a očekuju nas i dvije riječke premijere – i to dokumentarci. Vojotove štorije Bernardina Modrića govore o umjetniku Voji Radojičiću, dok je Zoffski grč Zorana Kreme film o legendarnom frontmenu riječke grupe Grč Zoranu Štajduharu Zoffu.  

Nova dvorana omogućit će prikazivanje umjetničkih filmskih programa namijenjenih užem filmofilskom krugu gledatelja, zatim tribine, predavanja i prezentacije, kao i promocije filmova mladih domaćih autora. Mini Art-kino, ili skraćeno MAk, nalazi se unutar postojećega kina, na istoj adresi. Od petka do nedjelje u 20:30 sati prikazivat će se eksperimentalni i dokumentarni filmovi, a dvorana može primiti dvadesetak gledatelja.

Prvi program u repertoaru MAk-a je program Kockice Zagreb Film Festivala, koji donosi devet hrvatskih kratkometražnih filmova iz konkurencije. Među njima je i pobjednički film Ivana SikaviceKo da to nisi ti te film Srami seDarije Blažević, nagrađen posebnim priznanjem. Kockice I se mogu pogledati u subotu 2. studenog u 20:30 sati, a Kockice II dan kasnije u isto vrijeme. Ulaz je slobodan, no zbog ograničenog broja sjedala ulaznice se mogu rezervirati.

Sljedećeg petka i subote u Mini Art-kino stiže glazbeno-aktivistički dokumentarni film Pussy Riot – punk molitva koji prati zbivanja vezana uz suđenje i optužbu članica ruske feminističke umjetničke skupine Pussy Riot koje su lani u ožujku uhićene nakon izvedbe provokativnog performansa kritike Putinove vlade, tzv. punk molitve, u moskovskoj katedrali. Film se u MAk-u može pogledati 8. i 9. te 22., 23. i 24. studenog.

U suradnji s riječkim MMSU-om prikazat će se i ciklus kratkih filmova Antologije krijumčarenja koji je dio međunarodnog interdisciplinarnog projekta o tradiciji sive ekonomije, tj. šverca. Filmski program prati aktualnu izložbu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a od 18. do 20. studenog donosi pet filmova koji na dokumentarni način prikazuju razne aspekte krijumčarenja. Ulaz je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.