Hrvatski radio

Radio Rijeka

Minijaturne gerilske skulpture na riječkim fasadama - jeste li ih vidjeli?

07.10.2016.

09:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svašta se čovjeku može dogoditi kad izađe na ulicu. Može sresti staru ljubav, ili dosadnog susjeda, ili pak neočekivano naići na - umjetničko djelo, i to svjetskoga glasa. Rijeku su tako naselili čovječuljci španjolskog uličnog umjetnika Isaaca Cordala.

Program Spajalica riječkog MMSU-a serija je umjetničkih intervencija u javnom prostoru s naglaskom na (ne)snalaženju čovjeka u kretanju kapitala, hrvanju s brzim promjenama, izmicanju javnog prostora i slobodnog vremena. Ovogodišnja Spajalica poziva umjetnike koji poštuju memoriju prostora i prisvajanjem riječkih prostora – spavača bacaju novo svjetlo na urbane prostore na izdisaju - što postaje i prvi korak regeneracije središnjeg prostora Rijeke.

Rijeka je ovih dana postala još jedan u nizu europskih gradova na čijim su se fasadama pojavili neobični mali ljudi. Tko su oni i odakle dolaze? 

U grad ih je dovela “Spajalica”, projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji već četiri godine ostvaruje projekte što spajaju umjetnost i ulicu - odnosno, izvode umjetnost iz galerija i muzeja u javne prostore.

Čovječuljci izrađeni od cementa prikazuju uglavnom sredovječne i proćelave ljude u odijelima, često s aktovkama i mobitelima, koji stoje na rubu zgrada, penju se po pukotinama na fasadama, sjede na okvirima reklamnih panoa, balansiraju na žicama instalacija...

"Te figurice simboliziraju arhetipove suvremenoga ljudskog ponašanja, naše rutinizirane oblike ponašanja kojima zapravo predočujemo nekakvu nelagodu življenja u sistemu koji smo izgradili oko nas", kaže kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Nataša Šuković.

Isaac Cordal (1974., Pontevedra, Galicija, Španjolska) je diplomu kiparstva stekao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Pontevedri, gdje je završio i školu konzerviranja kamena. Studirao je i na umjetničkom koledžu Camberwell u Londonu. Jedan od njegovih najpoznatijih projekta su “Cementne pomrčine” (Cement Eclipses) kojima postavlja i fotografira male skulpture (cca 15 cm) od cementa u urbanim prostorima kao metaforu politike, birokracije, moći i suvremenog načina života.

Cordal svoje začudne figurice već deset godina postavlja u europskim gradovima. Uvijek pomno izabire lokacije za svoje gerilske minijaturne kipove. Budući da ih ostavlja na ulici, dio ovjekoveči fotografijama. A ima i svoje vjerne kolekcionare:

"Pošto su to instalacije koje su pričvršćene na zid, one se daju eventualno skinuti, pa je on u šali rekao da ulični čistači zapravo imaju velike kolekcije njegovih radova", otkriva nam stručni suradnik Spajalice Saša Bogojev.

Samo da znate - nije ih lako pronaći, a nisu baš niti na dohvat ruke. Cordal je i u Rijeci, kao i u ostalim gradovima Europe, izabrao neočekivane, skrivene i izolirane lokacije u središtu grada. Krenete li u potragu za njima, koristit će vam ova Google mapa, a videoprilog o Cordalovim figuricama u Rijeci pogledajte ovdje.

Umjetnik ih je postavio i otišao, pa je dvadeset i pet novih stanovnika Rijeke sada prepušteno svojoj neizvjesnoj sudbini - uostalom, kao i svi mi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.