Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mira Furlan radi "Jesenju sonatu": Moja Charlotte je emocionalna majka

08.01.2017.

12:54

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pred nama je premijera riječke "Jesenje sonate" u HNK-u Ivana pl. Zajca, 12. siječnja, u režiji srpske redateljice Ane Tomović. Ulogu majke, pijanistice Charlotte, utjelovljuje glumica Mira Furlan. S njom smo razgovarali uoči premijerne izvedbe.

Trideset pet godina stara, a odavno kultna Jesenja sonata Ingmara Bergmana pravi je izazov za svakoga redatelja i glumca. Genijalni švedski autor svoj je tekst prvo predstavio u filmu s Ingrid Bergman i Liv Ullman u glavnim ulogama, a zatim i adaptirao za kazalište. Svima je više-manje poznata priča o odnosu majke, poznate pijanistice, i njezine kćeri, koje u jednoj noći, obilježenoj preispitivanjem cijeloga života, nastoje postići katarzu.

"Trudimo se napraviti jednu jednostavnu predstavu, očišćenu od svih nepotrebnih stvari, a to je naravno uvijek najteže, iako se čini najlakše", govori glumica Mira Furlan. "To je predstava bez glume, to bi bio neki cilj, a hoćemo li u tome uspjeti, to je naravno osnovno pitanje, ali oko toga se nekako jako trudimo", govori o radu na ovome komadu Furlan.

Predstava daje različite interpretacije, gleda se stvar iz različitih kutova, tako je i u životu, jer svatko ima svoju priču i svoju interpretaciju, nastavlja Mira Furlan. "Emocionalna osakaćenost Charlotte je interpretacija kćerke o mami, ali je li to istina? Kako da znamo što je istina? Tko je objektivni promatrač? One su obje, meni se čini, osobe u potrazi za kontaktom i ljubavlju, ali sa mamine strane nema ni jedne optužbe, nikada. Tako to ja vidim radeći na ovom liku, a optužbe dolaze samo sa strane kćerke."

Poslušajte o čemu je još uoči riječke premijere Jesenje sonate u HNK-u Ivana pl. Zajca 12. siječnja s glumicom Mirom Furlan razgovarala Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.