Hrvatski radio

Radio Rijeka

19:32 / 19.06.2018.

Autor: Tatjana Sandalj

Mirella Katarinčić Toić: 40 godina velikih uloga i velikih arija

Katarinčić Toić: Odlazak u mirovinu neće biti i odlazak sa scene (Foto: HNK Zajc)

Katarinčić Toić: Odlazak u mirovinu neće biti i odlazak sa scene (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Nacionalna prvakinja Mirella Katarinčić Toić oproštajni koncert održat će u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u srijedu, 20. lipnja. Programom će se s publikom prisjetiti velikih uloga i poznatih arija koje je suvereno izvodila posljednjih 40 godina!

"Mirella Toić jedna je od najmuzikalnijih pjevačica s jednim od najljepših glasova koji se danas mogu čuti. Svojim bogatim i toplim ujednačenim lirico-spinto sopranom prekrasne boje, blistavih visina, raskošne zvučnosti, eteričnih piana, velike pokretljivosti, što joj omogućuje da s lakoćom savlada i virtuozne koloraturne ukrase, besprijekornim legatom, belkantističkom frazom u širokom luku, naglašenom muzikalnošću i razvijenom pjevačkom tehnikom, a nadasve iskrenom i dubokom ljudskošću, ostvarila je kreacije koje se pamte...", piše muzikologinja Marija Barbieri u monografiji o dugogodišnjoj solistici riječke Opere.

Svečanim koncertom ravnat će maestro Igor Vlajnić, a uz umjetnicu međunarodne reputacije čiji su dosezi trajno obogatili hrvatsku kulturu nastupit će Vanja ZelčićRobert KolarSlavko Sekulić i Davor Lešić. Početak koncerta je u 19:30 sati.

U angažmanu Opere tadašnjeg Narodnog kazališta Ivan Zajc, Mirella Katarinčić Toić je od 1979. godine (s trogodišnjim prekidom zbog angažmana u njemačkim kazalištima Vereinghte Städtische Bühnen Krefeld und Mönchengladbach).

Za hrvatsku glazbenu kritiku ona je najbolja hrvatska verdijanka i umjetnica svjetskog formata. Iza nje su maestralno interpretirani likovi, brojni sjajni koncerti, važne nagrade i uspješan pedagoški rad. Dobitnica je Nagrade grada Rijeke, Nagrade Milka Trnina  i Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Norme u Bellinijevoj operi.

Primila je Odlikovanje za zasluge u kulturi, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Prestižnu nagradu "Vladimir Nazor" dobila je za ulogu Elisabette u Verdijevu "Don Carlosu" i ulogu Amelije u "Krabuljnom plesu".  

Program koncerta čine uloge i arije kojima je sopranistica obilježila riječku i druge operne scene: najljepše arije Bellinijeve Norme iz istoimene opere, Verdijeve Amelije iz "Krabuljnog plesa" i Elisabette iz "Don Carlosa", Puccinijeve Tosce te arije iz Offenbachovih "Hoffmanovih priča", Ponchiellijeve "Gioconde", Verdijeva "Rigoletta", Straussovog "Šišmiša" u izvedbi njenih gostiju.

Odlazak u mirovinu iz institucije neće značiti i mirovanje za umjetnicu naviklu na rad. Planira nastaviti s pedagoškim radom, planira i neke nove projekte u kojima će pjevati dok god bude zadovoljna kako je služi glas, a vratila se i pravoj prvoj ljubavi - likovnoj umjetnosti, upisala je studij u Ljubljani. Poslušajte kako o programu koncerta, proteklih četrdeset godina i planovima za mirovinu bez mirovanja govori slavljenica:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.