Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Mjesec hrvatske knjige" otvoren u Novom Vinodolskom

15.10.2015.

14:51

Autor: Zdravko Kleva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi Vinodolski slavi 170. obljetnicu djelovanja Narodne čitaonice i knjižnice. Danas je u njoj svečano otvorena manifestacija „Mjesec hrvatske knjige 2015". Velika obljetnica bila je prigoda da se u gradu, u kojem se rodio i Ivan Mažuranić, održi središnji događaj otvaranja ove manifestacije.

Najveća je to nacionalna manifestacija posvećena promicanju knjige i čitanja koja se ove godine održava na temu znanosti. Ujedinjeni narodi ovu su godinu proglasili godinom svjetlosti, a knjiga jest nešto što nam osvjetljava nepoznato, omogućuje da vidimo i da spoznajemo, rekla je predsjednica organizacijskog odbora "Mjeseca hrvatske knjige" Davorka Bastić. Istaknula je također da će u čast knjige od danas do 15. studenoga biti održano dvije tisuće prigodnih programa diljem Hrvatske.

Uz čestitke Novom Vinodolskom na obljetnici njihove Narodne čitaonice i knjižnice, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović istaknuo je potrebu razvitka knjižnica, posebice u manjim mjestima. "Za knjižnice, književnu djelatnost, književne manifestacije, programe, investicije u objekte, odnosno knjižnice i čitaonice diljem Hrvatske, od 2012. godine do danas uloženo je više od 185 milijuna kuna", kaže Kajmović i dodaje da čitanje nije samo društvena vrijednost, a knjiga kulturno dobro ili obrazovanje - ona je dokument života. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.