Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mjesec hrvatske knjige svečano otvoren danas u Crikvenici

13.10.2017.

11:38

Autor: Neva Funčić, Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Sve na jednome mjestu", geslo je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, posvećenog enciklopedistici. Manifestaciju je u Crikvenici otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U 213 knjižnica najavljeno je više od 2000 događanja, među kojima i preseljenje knjižnice u Crikvenici u novi prostor.

Današnja svečanost održana je u Osnovnoj školi Zvonka Cara, a prostor buduće knjižnice obnavlja se nakon poplave u nedavnom nevremenu. Do kraja Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica Crikvenica preselit će u novi prostor, u Vinodolskoj 1, u preuređenu staru školu.

"Radovi malo kasne, imali smo zbog poplave puno problema i trenutno se zamjenjuje cijeli parket koji je stradao u nevremenu. Srećom, knjižna građa je ostala na suhom i nije oštećena", kaže ravnateljica crikveničke knjižnice Irena Krmpotić. Ističe da je ponosna što je baš Crikvenica izabrana za domaćina otvorenja Mjeseca hrvatske knjige i 11. Savjetovanja za narodne knjižnice, koje je upravo u tijeku.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka bit će održani brojni susreti s književnicima i predstavljanja knjiga. Najavljena su gostovanja Josipe Pavičić BerardiniNikše EterovićaGorana VojnovićaLjiljane DošenDavora MandićaIvane BodrožićZorana FerićaKristiana NovakaGorana Blaževića… Više o tome pročitajte i poslušajte ovdje.

Uz najave preseljenja iz sada tijesnih 70 četvornih metara u novi prostor veći od 500 kvadrata, Krmpotić kaže i da su sve bliži korisnicima, kojih je trenutno 1600. "Veseli nas sve više predškolaca koji posuđuju slikovnice, 'čitaju' prije nego prohodaju, a i izuzetno dobro je prihvaćen naš program četvrkom 'Pričaonice uz Cara Edgara'. Edgar je mačak kojeg su knjižničarke udomile prošle godine. Sada živi u knjižnici i sudjeluje u programima, a djeca izuzetno vole druženja s njim", kaže nam ravnateljica Irena.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek izuzetno je zadovoljna običajem da se otvorenje Mjeseca hrvatske knjige svake godine seli u drugu sredinu. Knjižnice se sve više otvaraju prema korisnicima, a u idućih mjesec dana čitat će se u svakom gradu, selu i ulici, gdje god postoje entuzijasti za knjige i čitanja, rekla je Obuljen Koržinek.

Enciklopedistika je odabrana za temu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige, kako bi se obilježilo 245 godina od objavljivanja prve velike Francuske enciklopedije, koju su kao urednici potpisali Denis Diderot i Jean-Baptiste D'Alembert. Želi se propitati kakvo je danas 'stanje' znanja, s obzirom na tehnološka dostignuća koja često vode i u površnost. Mjesec hrvatske knjige završit će na zagrebačkom Interliberu - međunarodnom sajmu knjiga i učila od 7. do 12. studenoga. 

Poslušajte što je u Crikvenici izjavila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.