Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mlade osječke glumice Andrea i Petra: "Želimo živjeti i raditi u Rijeci!"

14.01.2016.

12:17

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mlade glumice Andrea Špindel i Petra Šarac odnedavno su članice ansambla Gradskoga kazališta lutaka u Rijeci. Obje djevojke dolaze iz Osijeka, gdje su na Umjetničkoj akademiji studirale glumu i lutkarstvo.

S nešto više glumačkog iskustva i rada u lutkarskom kazalištu, Andrea Špindel je stigla prije jedne i pol godine, a radila je na zamjenama i kao autorica nekih svojih uloga u nizu predstava: "Veli Jože", "Zeko, Zriko i janje", "Nadpodstolar Martin", "Pepeljuga", "Plesna haljina žutog maslačka", "Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk", "Tri praščića", "Doktor Dolittle" i druge, a vodila je i lutkarske radionice.

Petra Šarac je s osječke akademije stigla prije dva mjeseca. Do sada je nastupila kao zamjena u "Snježnoj kraljici", a obje su igrale u dramskom mjuziklu "Pepeljuga" -  u ulogama dviju zlih sestara - te sudjelovale u sinkronizaciji animiranog filma "Putovanje male zvijezde".

Zajedno i stanuju, cimerice su, a i dugo se znaju - još s osječke akademije. Oduševljene su Rijekom i Riječanima; kažu da je u usporedbi s Osijekom naš grad živ, da se stalno nešto događa, Riječani su, kao i njihovi kazališni kolege, "otvoreni, neopterećeni i nasmijani", a poslovno okruženje dobro i pozitivno.

Od lutkarica se zahtijeva puno vještina: pjevačkih, plesačkih, glumačkih, lutkarskih, što je "užasno fizički zahtjevno", naglašava Andrea i dodaje: "Lutkari bi trebali imati benificirani radni staž. Ali divno je to što rade za djecu, najdivniju publiku, koja često iz gledališta sudjeluje u predstavama - djeca dovikuju, komentiraju, upliću se u radnju, smiju se i vesele ili ljute glasno."

Petra podsjeća da lutkari moraju raditi "dupli" posao i sve iz sebe prenijeti na lutku, pa je to kao neko dvostruko doživljavanje, kao da su "redatelji" lutki. Obje se nadaju da će glumeći za djecu ostati mlade i zadržati dijete u sebi, a želja im je što duže živjeti u Rijeci i raditi u našem lutkarskom kazalištu. 

Ostalo poslušajte u razgovoru koji s lutkaricama Andreom Špindel i Petrom Šarac vodi Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.