Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi performeri u projektu "Preuzmimo Benčić"

12.09.2013.

15:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Peti projekt koji fondacija Musagetes financira u Rijeci naslovljen je "Preuzmimo Benčić", a u njemu sudjeluje niz riječkih umjetnika, udruga i ustanova. Građani će rezultate u Benčiću moći vidjeti sredinom listopada, a premijeru filma na proljeće.

Kanadska umjetnica Althea Thauberger snimit će polu-fiktivni dokumentarac u kojem će šezdesetero riječkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca kompleks Benčića pretvoriti u umjetničku koloniju: Važan nam je odnos između rada i igre, odnos između individualnog i kolektivnog. Važno razmišljanje na kreativnom putu bit će, nadam se, dugoročno zanimanje i interes mladih umjetnika ne samo prema toj lokaciji, nego prema povijesti, tvornicama, ali i obavezi ulaganja u razvoj grada. 

U projektu sudjeluju mladi performeri iz TRY TheatraKrilaMalika, Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples Vežica, te Dječjeg dramskog ansambla Čudesni oblačak. Kostime pripremaju budući mladi dizajneri i krojači, učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci. Građani će moći vidjeti kako sve to izgleda u Benčiću od 12. do 20. listopada, a filmska premijera slijedi u proljeće.

Fondacija Musagetes podupire književnost, vizualne, scenske i novomedijske umjetnosti u Kanadi i svijetu, a često im je u fokusu industrijska baština u koju smještaju nove, kulturne sadržaje.

Što to ove jeseni zajednički rade kanadska umjetnica i osamdesetak, uglavnom mladih, Riječana saznala je Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.