Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi političari: Kazalište treba biti provokativno, bez miješanja politike

29.01.2016.

09:52

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O odnosu kulture i politike govorilo se sinoć u Rijeci, na tribini na koju je intendant Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Oliver Frljić otvoreno pozvao mlade iz riječkih političkih stranaka. Odazvali su se predstavnici liberalnijih, "lijevih" stranaka, dok je mladež HDZ-a odbila doći.

Mladež HDZ-a nije se odazvala pozivu, ali su na poziv odgovorili priopćenjem u kojem, među ostalim stoji: "S obzirom na to da smo unaprijed "osuđeni", a riječi našeg predsjednika županijske organizacije Mladeži HDZ-a Primorsko-goranske županije izvrnute su i pogrešno prenesene, odlučili smo ne odazvati se Vašem pozivu. Osim toga, postoji i niz drugih razloga koji su nas potaknuli na izostanak s rasprave." Priopćenje u cijelosti možete preuzeti u nastavku.

Pred malobrojnom publikom razgovaralo se, nakon predstave Kompleks Ristić, o tome imaju li mladi u političkim strankama ideju kakvu kulturnu politiku žele. Budući da su se tribini odazvali većinom istomišljenici iz liberalnijih stranaka, primjerice Akcije mladih, Liste za Rijeku te SDP-a, nije bilo podijeljenih mišljenja.

Riječko kazalište, na čelu s intendantom Oliverom Frljićem pitalo je: "Da li za razliku od gotovo svih političkih stranaka, koje u predizbornoj kampanji kulturu gotovo da nisu spominjale, njihove mladeži imaju ideju kakvu kulturnu politiku žele? A što je s onima koji su bili najžešći kritizeri riječkog kazališta u prošloj godini, a završetkom izbora su netragom nestali?"

Zaključci se mogu svesti na to da svrha kazališta jest da bude provokativno, da se politika ne treba miješati u programski dio bilo koje nacionalne kuće unatoč tome što sredstva dolaze iz proračuna te da kulturni djelatnici trebaju iznaći načina da se okrenu tržištu. Na temu tržišta iz publike se uključio i intendant Frljić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.