Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi riječki gitaristički virtuoz nastupa u HNK Ivana pl. Zajca

06.04.2016.

10:47

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gitaristički recital mladog riječkog glazbenika Natka Štiglića održat će se u petak, 7. travnja, u okviru riječkog kazališnog programa Komorni koncerti u Mramornoj dvorani u 20 sati. Na programu su djela Giuliania, Bacha, Papandopula, Villa Lobosa, Martine, Sore, Turine, Mangorea i Albeniza.

Natko Štiglić je učenik 4. razreda srednje glazbene škole "Ivan Matetić Ronjgov" u Rijeci, a ljubav prema gitari dogodila se u ranom djetinjstvu, na koncertu u Puli, kada je svirao Paco de Lucia, jedan od svjetski poznatih flamenco gitarista kojeg više nema među nama. "Zbog tog koncerta sam počeo i svirati gitaru", kaže Natko. Najdraži gitaristički skladatelji su mu Mangore i Tarega, a uz klasičnu glazbu voli slušati i Briana Adamsa"To moraš voljeti i živjeti za to, cijeli dan radiš, uvijek si u toj glazbi, od nula do 24, ali ako te to veseli i to voliš, naći ćeš vremena i za sve ostalo", kaže Natko.

Kao predstavnik Grada Rijeke, nastupio je u prijateljskom gradu Neissu prošle godine, na 25. godišnjicu suradnje ta dva grada, a sudjelovao je i na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima gdje je osvajao prestižne nagrade. Svoju budućnost vidi u daljnjem školovanju na nekoj od hrvatskih ili europskih Glazbenih akademija. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.