Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi riječki violinist Matej Mijalić osvojio Grand Prix Lions kluba Rijeka

07.05.2019.

11:39

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Matej Mijalić (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Matej Mijalić (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Mladi, talentirani riječki violinist Matej Mijalić, maturant riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova i student druge godine zagrebačke Muzičke akademije, laureat je ovogodišnjeg Grand Prixa Lions kluba Rijeka.

Sa šesnaest godina je kao talentirani i najmlađi kandidat u srpnju 2017. godine uspješno položio prijemni ispit na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Leonida Sorokowa.

Na 50. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu 2012. godine, osvaja prvu nagradu. Slijede prve nagrade na 52. Državnom natjecanju u Velikoj Gorici 2014. godine, 54. Državnom natjecanju u Zagrebu 2016. godine, 56. Državnom natjecanju u Zagrebu 2018. godine, Međunarodnom natjecanju Rudolf Matz 2013. godine, Dalekim Akordima u Kaštelama 2013. godine, Porečki Tirando con pizzicato 2015. godine, 9. Međunarodnom natjecanju Svirel za soliste i komorne sastave u Dobrovi u Sloveniji 2017. godine.

Osvojio je i prvu nagradu na 10. Međunarodnom natjecanju Svirel u Dobrovi 2018 .godine, drugu nagradu na 6. Međunarodnom natjecanju Citta di Palmanova u Palmanovi u Italiji 2018. godine. Na Međunarodnom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu 2017. godine osvaja 3. nagradu, na 23. Grand Prixu Lions Cluba Rijeka osvaja 2. nagradu s tim da prva nagrada nije dodijeljena. A ove je godine osvojio upravo na tom natjecanju prvu nagradu.

U obitelji je mama klaviristica, a teta violinistica, pa se ljubav prema glazbi prožima već generacijama i zahvaljujući tome imao je genetsku predispoziciju za budućeg glazbenika. Što su razgovarali mladi violinist Matej Mijalić i Gloria Fabijanić Jelović, poslušajte u audio zapisu:

BOX IN: Matej Mijalić, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.