Hrvatski radio

Radio Rijeka

MMSU obilježava Međunarodni dan muzeja

18.05.2022.

10:24

Autor: HRT - Radio Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Foto: _ / MMSU

MMSU ove godine Međunarodni dan muzeja obilježava nizom programa u kojima posjetitelji mogu sudjelovati tijekom cijelog tjedna, a vezani su uz aktualnu izložbu "Riječi za gledanje".

Danas je ulaz u Muzej moderne i suvremene umjetnosti besplatan, a organizirano je i stručno vodstvo kustosice Vilme Bartolić s početkom u 12 sati. U 17 sati profesor Branko Metzger-Šober povest će publiku u šetnju od Osnovne škole Nikola Tesla do Riječkog nebodera, lokacijama u čijim se aulama nalaze zidne slike umjetnika Vilima Svečnjaka i Carla Sbisàa, koje su nastale kao umjetnička ostvarenja u službi dviju različitih političkih ideologija. Program će se u 18:30 sati nastaviti u muzeju uz predavanje na temu "Očuvanje umjetnikove namjere u djelima suvremene umjetnosti" muzejskog Odjela za zaštitu umjetnina kroz case study nekoliko suvremenih radova iz zbirke i razgovor s umjetnicima Larom Badurinom, Nemanjom Cvijanovićem i Igorom Eškinjom.


U radioničkom dijelu programa pripremljene su radionice za djecu i umirovljenike, kao i festivalski obiteljski program. Jučer je održano posebno izdanje dječje radionice MMSU Lab pod nazivom "Taktilni doživljaj" na kojoj su predstavljeni taktilni radovi izložbe kao i opisi radova na brajici te su pokazane osnove ovoga pisma pod vodstvom g. Emila Mandarića iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. 


Umirovljenici se mogu prijaviti na dvodnevnu istraživačku radionicu umjetnice Lare Badurine pod nazivom "o Njima i Predmetima" koja će se održati 20. i 21. svibnja, a zainteresirani se pozivaju da na radionicu donesu uporabni predmet koji im je posebno drag i koji će na jedan dan pronaći privremeno mjesto unutar prostora izložbe.


Vodeći se "plesom" kao temom ovogodišnje Edukativne muzejske akcije MMSU će u suradnji s festivalom Plesni zbirkus u subotu, 21. svibnja, u Dječjoj kući održati kreativnu drop-in radionicu izrade bedževa, a u izvedbenom programu će se predstaviti plesni ansambl za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica pod vodstvom koreografkinje Kate Foley s plesnom izvedbom koja je nastala u dijalogu s prostorom izložbe.


U online programu publika može prolistati katalog izložbe objavljen na web platformi Issuu te poslušati razgovor s Ksenijom Orelj i Vilmom Bartolić, kustosicama izložbe "Riječi za gledanje", koji ujedno posjetiteljima služi kao audiovodstvo izložbom. Razgovoru je moguće pristupiti putem internet linka ili pomoću mp3 playera koji su dostupni u muzeju za besplatno korištenje tijekom posjeta izložbe.


Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je Noć muzeja, a pokretač i organizator manifestacije od 1977. godine je Međunarodni savjet muzeja (ICOM).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.