Hrvatski radio

Radio Rijeka

MMSU otvara dvije izložbe: "Komadi" mlade Miletić i "Zabava pjesnika" Rašice

08.07.2022.

13:38

Autor: Tatjana Sandalj

Božidar Rašica: Sunce, 1989., mmsu-3592, ulomak

Božidar Rašica: Sunce, 1989., mmsu-3592, ulomak

Foto: - / MMSU Rijeka

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u petak 8. srpnja u 20 sati bit će otvorene dvije izložbe. 

Izložbom "Komadi" predstavlja se Hana Miletić, jedna od međunarodno najzapaženijih mladih suvremenih hrvatskih umjetnica. 

Povodom 110. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti likovnog umjetnika, arhitekta i scenografa Božidara Rašice, riječki muzej predstavlja radove iz specijalizirane Zbirke Božidar Rašica.

Hana Miletić se do prije pet godina bavila fotografijom, a sada je taj medij zadržala kao tek jedan od postupaka tijekom procesa nastanka novih radova. Posljednjih godina zanima je tekstilna industrija na području nekadašnje Jugoslavije, ženski ručni rad, ali i ženski rad u tekstilnoj industriji. 


Postav njenih novih instalacija u tekstilu, što će ostati dostupan do 2. listopada, je njena prva velika samostalna institucionalna izložba u Hrvatskoj. Izložba je realizirana u suradnji s Kunsthalle Mainz, gdje će biti postavljena od sredine listopada.


Kako bi posjetitelji bili upućeni u kontekst i metode rada, tako su na izložbi predstavljene posve nove produkcije i nekoliko starijih radova. Instalacije u tekstilu različitog formata prizivaju širok raspon asocijacija: "...od proizvodnih procesa poput tkanja, materijalnosti i krhkosti građe, ženskog ručnog rada, do metoda mekane repro-dukcije i prevođenja", piše u najavi izložbe.


Grupa ranijih radova posveta je mjestima proizvodnje tekstila, radu i različitim tehnologijama: veliki tepih "RAD" nastao je u suradnji s tvornicom Regeneracija iz Zaboka, instalacija "Materijali" realizirana je okviru istraživanja ugašene trikotaže Arena u Puli, a apstraktna koloristička kompozicija "Nespojivi" posvećena je Unitasu, tvornici konca koja još djeluje u Zagrebu.


Tijekom priprema za izložbu u riječkom MMSU umjetnica je boravila na rezidenciji Kamov u studenom 2021. godine i istraživala je fragmente povijesti riječke industrije. U suradnji s Rio Biz d.o.o. nastala je prostorna instalacija sastavljena od krojačkog otpada, koja podsjeća na "krparnicu" riječke Hartere. Na to se nadovezuje zvučna instalacija "Za pauke, za tkalje" posvećena radnicama, mašinama i paucima.


U najvećoj izložbenoj dvorani su radovi većeg i manjeg formata, a "...strukturiraju se kao fragmenti vizura, detalja upisanih u pogled umjetnice tijekom šetnji gradom, urbanih bilježenja prostora Benčića, Hartere, Ružićeve, Potoka, Industrijske, Kantride. To su veći ili manji te trajniji ili privremeni popravci na ulicama, urbanoj opremi, prozorima zgrada ili vratima automobila, ili pak rasprostranjene trake GP Krk koje ukazuju na veliku prisutnost građevinskih radova u urbanom okolišu."


Poslušajte kako o autorici i radovima govori kustosica izložbe Branka Benčić:

Hana Miletić: Materials, Arena, Pula, 2019.-2020.

Hana Miletić: Materials, Arena, Pula, 2019.-2020.

Foto: - / Hana Miletić: Patchy, Bergen Kunsthall, Bergen, 2021 © Thor Brodreskift

O izložbi Hane Miletić govori Branka Benčić

Radovi iz specijalizirane Zbirke Božidar Rašica, o kojoj skrbi riječki MMSU, većinom do sada nisu izlagani, pa je ovo njihovo prvo predstavljanje tematsko-studijskom izložbom. Riječ je dvojnoj izložbi s izmjenjivim postavom: do 13. kolovoza dostupni su "Horizonti", a onda do 17. rujna postav "Kamenolom".


Prvi postav okuplja Rašičine apstraktne i figurativne radove s temom horizonta i kompozicijom horizontala uočenom u primorskim i istarskim motivima. Drugi dio je likovno-dokumentarni i uključuje slike s crtežima koji su im prethodili, a posvećen je jednom od Rašičinih omiljenih toponima, kamenolomu u Vrsaru, stoji u najavi izložbe.


Radovi su nastajali u različitim tehnikama: gvaš, tempera, pastel, flomaster, u razdoblju od pedesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća. 


Izložbe slijede dvojni karakter svojstven Rašičinom likovnom djelovanju, između tradicije i eksperimentiranja, formalizma i inovativnih rješenja, a postavljeni su ambijentalno dinamično, slijedeći autorova scenografska rješenja. Dizajn postava potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić Furić.


Kustosice izložbe su Diana Zrilić i Ksenija Orelj, a u nastavku poslušajte kako Orelj tumači dvojnost i postav izložbe "Zabava pjesnika: Božidar Rašica": 

Ksenija Orelj o dvojnoj izložbi Božidara Rašice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.