Hrvatski radio

Radio Rijeka

MMSU predstavlja kako to izgleda: "U njihovim očima..."

13.07.2017.

17:14

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "In Their Eyes.../ U njihovim očima..." bit će otvorena u petak 14. srpnja, u 20 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Predstavlja radove desetoro autora iz tri zemlje na temu suživota s drugima i drugačijima.

Predstavljaju se umjetnici: Stefano Cagol (Italija), Nemanja Cvijanović (Hrvatska), Igor Eškinja (Hrvatska), Hannes Egger (Italija), Michael Fliri (Italija), Miroslav Hašek (Češka), Zdena Kolečková (Češka), Richard Loskot (Češka), Michaela Thelenová (Češka), Slaven Tolj (Hrvatska). Kustosi izložbe su: Michal Koleček (Češka), Camilla Martinelli (Italija).

Tri specifične regije središnje Europe: Istra i Kvarner, Južni Tirol i Sudeti povijesno su obilježene sličnim pomicanjima granica, miješanjem naroda i jezika. Kako umjetnici tih područja danas istražuju problem zajedničke egzistencije različitih nacionalnih grupa na istom prostoru, pokazat će izložba "In Their Eyes.../ U njihovim očima…" u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Izložba je već pokazana u Italiji i Češkoj, zemljama partnerskih regija i ustanova u ovom projektu, a u Rijeci bi trebala biti predstavljena i knjiga koja će, uz katalog izložbe, sadržavati i teoretske tekstove sociologa na temu prošlih sukoba i suvremenih motivacija.

Projekt je nastao u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Fakulteta likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta Jan Evangelista Purkyně u Ústí nad Labem i Kunsthalle Eurocentra Lana.

"Izložena djela stavljaju naglasak na hiperboličnu i često subjektivnu interpretaciju povijesnih događaja ili njihovu refleksiju u aktualnoj zbilji. Unutar naznačenog konteksta kustosi su se opredijelili za ona djela koja se pozivaju na temu različitosti i nude oprečne poglede na mentalne, lingvističke i kulturne specifičnosti zajednica u spomenutim teritorijima", stoji u pratećem materijalu izložbe.

Tumačeći naslov kustos Koleček ističe da se: "Radi o komunikaciji između naših ideja i očekivanja te očekivanja drugih ljudi o nama. Baš kao u situaciji u ovim regijama jer - u svakoj žive manjine koje govore drugim jezicima, s drukčijim kulturama i drukčijom povijesti. Riječ je odnosima među ljudima i među društvima." Poslušajte izjavu: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.