Hrvatski radio

Radio Rijeka

Moda i strip: izložba u Muzeju grada Rijeke spaja dizajn i devetu umjetnost

27.04.2021.

13:54

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020

Foto: - / -

"Moda i strip" naziv je nove izložbe u Muzeju grada Rijeke, koja je danas predstavljena javnosti. Posjetitelji do 16. lipnja mogu dobiti uvid u više od stotinu eksponata, ali i dokaza o izravnim sponama stripa i mode.

"Ovo je jedinstvena izložba koja se otvara u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 EPK, ali i povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj", rekla je direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.

Izložba dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu u Francuskoj. Među istaknutijim izlošcima, publika može vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora Thierryja Muglera, koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Izloženi su crteži, odjeća, modni dodaci, parfemi i raznovrsne publikacije. Na izložbi je prikazan i nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Zločesta Lulu), jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. Izložena je i originalna Diorova haljina, također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior, poznate crtačice Annie Goetzinger, koji prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.

Muzej stripa u Angoulemeu jedinstven je u Europi, a raspolaže s 14 tisuća izvornih tabli i crteža, tiskanih i audiovizualnih izdanja te raznih drugih predmeta tijesno povezanih s medijem stripa. Poslušajte razgovor s Irenom Kregar Šegotom:

Moda i strip, pripremila Matea Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.