Hrvatski radio

Radio Rijeka

Monografija Goranske kiparske radionice: "40 godina s potpisom"

28.01.2020.

11:53

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon što je prof. Nikola Lepinski u Lokvama 1979. osnovao i dva desetljeća vodio Goranske kiparske radionice, umjetnička je kolonija stvorila impozantan opus monumentalnih drvenih skulptura na otvorenom. Veliku obljetnicu radionica je obilježila monografijom "40 godina s potpisom".

"Dajući jednak prostor umjetnicima koji su sudjelovali na dosadašnjim ljetnim sazivima, nastojali smo odati priznanje ne samo onima koji su u umjetničku koloniju ugradili svoj kreativni rad, već i ljudima čiji je volonterski doprinos omogućio četiri desetljeća opstojnosti Goranske kiparske radionice", ističe njezin predsjednik Milutin Burić.

Prema njegovim riječima, tiskanjem "monografije  s potpisom" željelo se naglasiti kako je radionica ostavila dubok trag u prostoru Gorskoga kotara. Taj se kulturni biljeg ogleda u činjenici da su kroz radionicu prošla 82 autora, osmislivši ukupno 107 drvenih umjetnina. One su redom napravljene od drva, čija je ograničena trajnost uvjetovala da se do danas u prirodnom okruženju uspjelo sačuvati osamdesetak skulptura, pa je monografija ujedno i fotografsko svjedočanstvo onoga dijela stvaralaštva radionice koji više ne postoji.

Bogat je opus monografski ukoričen u 304 stranice, a osmišljavanje netom tiskane knjige trajalo je pune četiri godine. Sadržajno, uz grafička rješenja Vesne Rožman, dominiraju fotografije, dok su tekstualni dio osmislili ugledni povjesničari umjetnosti Branka Arh i Berislav Valušek.

Tiskanje i netom održana promocija monografije čine tek jedan dio slavljeničkog programa jer Goranska kiparska radionica posljednjih godina, osim tradicionalnih ljetnih saziva kipara, osmišljava i dodatne programe, poput Noći skulptura i sadržaje povodom Noći muzeja, a od lani organizira i ljetne grafičke radionice.

Ovaj iznimni projekt, unatoč svojoj dugovječnosti, još uvijek nije dovoljno prepoznat u krovnim institucijama hrvatske kulture. Možda upravo tiskanje monografije "40 godina s potpisom" pridonese boljem odnosu institucija prema postignućima umjetničke kolonije. Javlja Nenad Lučić:

Monografija kiparske radionice, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.