Hrvatski radio

Radio Rijeka

Monografija o istaknutom riječkom grafičaru

25.09.2013.

08:21

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Monografija Slavka Grčka predstavljena je danas u ''Malom salonu'' u Rijeci. U izložbenom prostoru je do 30. rujna postavljena izložba ''Posvećenost redu'', a čini ju dio radova iz likovne ostavštine istaknutog riječkog grafičara.

Upravo je postavljanje izložbe potaknulo riječki ogranak HDLU-a da dovrši monografiju Slavka Grčka. Autor monografije je Boris Toman, a o njoj će govoriti umjetnici i povjesničari umjetnici: Damir Šegota, Branko Lenić, Jasna Rodin i Vilma Bartolić.

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti otkupio je cjelokupnu likovnu ostavštinu Slavka Grčka 2008. godine, a na izložbi predstavljaju radove iz tri ciklusa: Ruke, Opušci i Smeće, budući da su upravo oni prepoznatljiv znak likovnog izraza umjetnika koji je eksperimentirao različitim likovnim oblicima, tehnikama i disciplinama.

Grčko je radio na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, bavio se grafičkim dizajnom, izrađivao ilustracije, izlagao na izložbama u zemlji i inozemstvu. Nakon što je nenadano otišao s likovne scene, glavnina onoga čemu je čitav život bio posvećen, ostala je objedinjena i gotovo netaknuta na jednome mjestu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.