Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mozartov "Don Giovanni" u Zajcu: finski umjetnici u riječkom kazalištu

20.05.2015.

21:02

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera Mozartove opere „Don Giovanni", nastala kao partnerstvo riječkog kazališta i New Generation Opere iz Helsinkija, doživjet će svoje premijerno izdanje u četvrtak u 19:30 u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Stari Grci su vjerovali da je smijeh jezik bogova. Mozart se smijao s lakoćom, a njegovom glazbom, čak i u najtragičnijim trenucima, odjekuje njegov smijeh. Zato je taj skladatelj i danas vrlo rado slušan. 

Don Giovanni, vesela opera koja započinje neuspjelim silovanjem i uspjelim ubojstvom, a završava propadanjem glavnoga junaka ravno u pakao, puna je smijeha - u tekstu, u odnosima, u prštavoj glazbi - i taj nas crni humor oduševljava. 

Predstava je nakon gotovo 60 godina ponovno na riječkoj pozornici, a u potpunosti je prilagođena novome, mahom mladom ansamblu. Multimedijalna dimenzija predstave - putem pametnih telefona izvedba se istovremeno snima, montira i projicira na dva velika ekrana - učinit će ovaj projekt naročito zanimljivim novoj i mladoj publici riječkog kazališta.

Goethe je 1797. godine istaknuo da je radnja puna dvosmislenosti, tekstualnih i glazbenih, pa je, po njemu, to nenadmašno djelo. U Don Giovanniju sve što se događa može izazvati bilo što drugo, potpuno nepredvidivo, jer je to igra Dobra i Zla, Morala i Grijeha, Lijepoga i Ružnoga.

Mozart je, objedinivši fascinaciju i odbijanje u liku Don Giovannija, spasio ideje srednjovjekovnog kršćanstva, prema kojemu svaki pojedinac, pa i onaj najodvratniji, posjeduje osobnu i neotuđivu vrijednost. 

Naslovni lik zasnovan je na legendarnom zavodniku Don Juanu, koji je kao inspiracija posluzio i mnogim drugim umjetnicima, a radnja opere vrti se oko njega i tri žene (od njih ukupno 2065 s kojima je spavao)  - donnom Annom, donnom Elvirom i Zerlinom. 

Snažna glazbena drama praizvedena je 1787. godine u Pragu, gdje je oduševila publiku, kao i Figarov pir nekoliko godina ranije. Majstorski vladajući tragičnim i komičnim situacijama, pojedinačnim i skupnim prizorima te vokalnim i instrumentalnim dionicama, Mozart je stvorio popularno djelo koje i danas plijeni zanimanje publike diljem svijeta. 

Dirigent riječke izvedbe je mladi finski maestro, koji je već postao dio riječkog ansambla, Ville Matvejeff, a redatelj je također Finac Eric Soderblom. Naslovni lik Don Giovannija pjeva mladi finski bariton Walterri Torikka, dok je veliku i zahtjevnu ulogu Leporella preuzeo riječki bas Siniša Štork. S ansamblom predstave razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.