Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:26 / 03.10.2019.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Mreža kina na egzotičnim lokacijama: u petak Mrkopalj, Drenova i Lovran!

Foto: Rijeka 2020 press

Foto: Rijeka 2020 press

Foto: - / -

Programski pravac 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i KineDok (zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca) nastavljaju s uzbudljivim filmskim programom. U petak su na rasporedu Drenova, Lovran i Mrkopalj!

Od ukupno 27 susjedstava, u filmski program uključeno ih je jedanaest: Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Drenova, Lovran, Novi Vinodolski, Vrbnik, Matulji, Kostrena, Rab i Unije. u petak 4. listopada projekcije će se održati u tri susjedstva Europske prijestolnice kulture - Drenovi, Lovranu i Mrkoplju.

U 19 sati u Domu kulture Mrkopalj (Novi Varoš 1) održat će se projekcija filma Zarobljena žena redateljice Bernadett Tuzza-Ritter.

Priča je to o Marish, 52-godišnjoj Mađarici koja deset godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja, a daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi sa strahom u srcu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i nakon dvije godine snimanja skuplja hrabrost i otkriva svoj plan: "Pobjeći ću!" Film prikazuje Marishino herojsko putovanje u slobodu.

U 20 sati u Zavičajnom muzeju Drenove (ul. Drenovski put 138A, Rijeka) održat će se projekcija filma Putinovi svjedoci redatelja Vitalija Manskija.

Radnja ovoga filma počinje 31. prosinca 1999., kada je Rusija dobila novog predsjednika. Film je nastao prema jedinstvenim i strogo dokumentarnim svjedočanstvima pravih uzroka i posljedica operacije "Nasljednik", nakon koje je Rusija ostala s predsjednikom koji i dalje vlada. U filmu se pojavljuju Mihail Gorbačov, Boris Jeljcin, Vladimir Putin i ruski narod, uvijek nijemi svjedok vlastite sudbine.

U 20 sati uKući lovranskega guca (Trg slobode 1, Lovran) održat će se projekcija filma U slučaju rata redateljaJana Geberta.

U filmu pratimo priču Petera, koji živi naizgled sretno. Vozi novi bijeli terenac, ima lijepu djevojku i nedavno je upisao fakultet. Međutim, njegov stvarni život je negdje drugdje – on vodi paravojnu skupinu po imenu "Slovenski branci" koja je do sada regrutirala već stotine slovačkih tinejdžera uz prešutno dopuštenje vlasti. Njihov cilj je jednostavan – stvaranje uzorne totalitarne zajednice na temelju vojničkog drila, poslušnosti i straha. Peter sanja o tome da jednoga dana u to uvjeri i čitavo društvo – kao važni političar.

Programski pravac 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture nastoji povećati broj programa na lokacijama izvan uobičajenih turističkih ruta, fokusirajući se na život zajednice i kulturu svakodnevnog življenja.

Programi se tako održavaju na netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije: u ulozi kina su kafići, klubovi, domovi kulture, galerije, igrališta, plaže, a sve kako bi se pobudilo zanimanje šire publike za dokumentarni film i razmišljanja o važnim društvenim temama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.