Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mreža umjetničkih organizacija PGŽ-a: može li kultura preživjeti pandemiju?

17.05.2020.

11:32

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Zagreb: Velikom retrospektivnom izložbom Vatroslava Kuliša otvorena Moderna galerija (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Zagreb: Velikom retrospektivnom izložbom Vatroslava Kuliša otvorena Moderna galerija (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Foto: - / -

Formirana je Mreža umjetničkih organizacija s područja Primorsko-goranske županije u svrhu povezivanja, komunikacije, umrežavanja i zajedničkog djelovanja kako bi ukazali na probleme i izazove koji su ih zahvatili u doba epidemije, rekao je jedan od članova Mreže Matija Kezele u našem programu.

Naime, zabranom javnog okupljanja onemogućeno je primarno djelovanje organizacija koje se bave izvedbenim umjetnostima, čime su one ostale bez ikakva prihoda. S druge strane, zbog smanjena prihodovanja u proračunima, u dijelu samouprava je obustavljeno donošenje programa javnih potreba i najavljeno reduciranje sredstava za kulturu.

Umjetničke organizacije ostaju tako bez mogućnosti osiguranja minimalnih sredstava za razvoj već započetih projekata, a zbog troškova poslovanja mnogima od njih prijete blokade i gašenje.

Mrežu umjetničkih organizacija PGŽ trenutno čine Kotar teatar, Art teatar BOUM!, Fedra art projekt, UO Kabinet, Kazališni studio, Teatar OZ, Trafik, Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Kolektiv Igralke te Plesni art laboratorij.

Poslušajte razgovor s Matijom Kezele iz Kotar Teatra:

Matija Kezele o Mreži umjetničkih organizacija PGŽ-a, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.