Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mrle i Ivanka u Berlinu predstavljalju umjetnički projekt "Sailor"

04.04.2018.

10:52

Autor: Ivica Vrkić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Međunarodni multimedijalni umjetnički projekt "Sailor - materijalizirani zvuk grada" riječkih autora Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, ušao je u treću fazu svog razvoja što se ovih dana događa u Berlinu.

Prva faza projekta nastala je u Rijeci 2016. godine, druga faza odvijala se na Silbi 2017. u sklopu programa SEA Silba Environment Art, dok treću fazu projekta Mrle i Ivanka kreiraju u Berlinu, uz gostovanje nekoliko eminentnih glazbenika i stručnjaka za zvuk. Ova faza projekta provodi se u produkciji udruge Mavena i koprodukciji organizacije Mensch Raum Land, a sve uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao i nekoliko međunarodnih partnera. 

"Tekstualno smo glazbu i cijeli projekt zvuka grada definirali simbolom mornara. Priča se sastoji od lutanja nesretnog mornara koji je, ne znajući za to, slobodan od svih okova koje nosi utočište doma. Priča simbolično opisuje slobodu kod onih ljudi koji su je najmanje svjesni, a mi ostali ih uzimamo kao primjer nedostižnog uzora", kaže Mrle koji se izravno iz Berlina javio u našu emisiju "Tris" te najavio sljedeću europsku lokaciju na kojoj će se zaustaviti njegov i Ivankin mornar, ali i veliki festival koji će se zvati "Sailor" i čije bi se prvo izdanje trebalo dogoditi ovog ljeta.

S Damirom Martinovićem Mrletom razgovarao je Ivica Vrkić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.