Hrvatski radio

Radio Rijeka

Munjin: 26. Međunarodni festival malih scena bit će dramatično dobar!

04.03.2019.

14:03

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Najvažnija je novost Međunarodnog festivala malih scena Rijeka, čije će 26. izdanje biti održano od 2. do 9. svibnja, da više nema rezervacija ulaznica. One će u izravnoj prodaji biti od četvrtka 7. ožujka na blagajni Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku.

Publika MFMS-a može birati između osam predstava iz Zagreba, Beča, Beograda i Sofije, redom kazališta i autora već poznatih riječkoj publici i nagrađivanih na riječkom festivalu.

Na programu su: Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom "Šest likova traži autora" u režiji Olivera Frljića; Teatar EXIT s predstavom "Susret" autorice i redateljice Nine Mitrović; Zagrebačko kazalište mladih s predstavom "Huddersfield" redatelja Renea Medvešeka; Theater in der Josefstadt iz Beča s predstavom "Putovanje izgubljenih" u režiji Janusza Kice; Narodno pozorište iz Beograda s predstavom "Balkanski špijun" u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Jugoslovensko dramsko pozorište s predstavama "Sudnji dan" u režiji Jane Maričić te "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića i Kazališni laboratorij Sfumato iz Bugarske s predstavom "Divlja trava" u režiji Margarite Mladenove. Raspored predstava pogledajte OVDJE.

Selektor, kazališni kritičar Bojan Munjin ističe da i ovakav izbor podržava konstantu riječkog festivala - visoku estetsku vrijednost predstava. One nemaju zajednički tematski okvir, dodaje, ali su autorske ekipe angažirano reagirale na stvarnost u kojoj živimo, pa će publika uživati u dobroj glumi i provokativnim režijama. Bit će to "dramatično dobar festival", tvrdi Munjin. 

Festivalske ulaznice su u izravnoj prodaji od četvrtka 7. ožujka na blagajni HKD-a na Sušaku. Blagajna će u ožujku biti otvorena od 16 do 20 sati, u travnju od 18 do 20 sati. Tijekom festivala ulaznice će se prodavati dva sata prije početka predstava, na blagajni prostora u kojem će se predstava igrati.

Riječki festival podržali su, izdvajanjem iz proračuna, Grad Rijeka i Ministarstvo kulture, rijetki i vrijedni sponzori te Austrijski kulturni forum, a umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić tvrdi da jedva zatvaraju financijsku konstrukciju, obzirom da samo jedna predstava košta koliko vrijedi cijeli festivalski budžet. I to je tako već godinama. 

Zato vrijedi uvijek dobar odziv riječke publike, koja festival podržava kupnjom ulaznica. Odgovarajući na brojne kritike, ove godine odlučili su da se ulaznice neće moći rezervirati, nego - tko prvi do blagajne, njegova ulaznica. Birajte i planirajte pažljivo!

Većina predstava će se igrati u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, na maloj sceni, a to znači da je u prodaji za svaku izvedbu oko 120 ulaznica. Najmanje je ulaznica u Filodrammatici, u kojoj će nastupiti Teatar EXIT, ali uvijek postoji mogućnost za dodatna mjesta, kad se složi pozornica. Najviše ulaznica bit će u prodaji za "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića jer je to komad intimne atmosfere s velikom scenografijom, pa će biti izveden na pozornici HNK Zajca.

Predstave gostiju iz Beča i Sofije igrat će se uz titlovani prijevod na hrvatski jezik. Tradicionalno, poslije svake izvedbe razgovarat će se za okruglim stolom, a predstave će ocjenjivati glumice iz Zagreba Marija Sekelez i Doris Šarić Kukuljica te glumica iz Beograda Svetlana Bojković

Hoće li ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci biti festival društvene traume? Poslušajte više:

Hoće li 26. MFMS u Rijeci biti festival društvene traume?, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.