Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mural "Poznato mjesto / A Familiar Place" na pročelju IVEX-a

10.02.2020.

12:24

Autor: Tatjana Sandalj

Najava Rijeke murala (Foto: Igor Crnković, Pilot Media / Rijeka 2020 - EPK)

Najava Rijeke murala (Foto: Igor Crnković, Pilot Media / Rijeka 2020 - EPK)

Foto: - / -

Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su zapadno pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom na više od 200 četvornih metara. "Poznato mjesto / A Familiar Place" mu je naslov i predstavlja prvi mural koji najavljuje Međunarodni festival murala, grafita i street arta.

Međunarodni festival "Rijeka murala" okupit će u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici u Rijeci, od 12. do 19 srpnja, poznate europske i domaće umjetnike, a sve to u sklopu programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Jadranka Lacković, poznata i kao Ojo Magico, realističnim ribama sugerira odnos grada i njegovih stanovnika kroz svakodnevne migracijske procese gradom koji teče.

Vladimir Tomić, koji pod umjetničkim imenom MOSK djeluje već dvadesetak godina, pomiče granice stila vlastitog grafiterskog potpisa i svoj pseudonim pretvara u stilizirane, apstraktne riječke vedute, karakteristične za područje Delte i šireg centra Rijeke. 

Oboje su pohađali Školu za primijenjenu umjetnostu u Rijeci, a poslije i Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Tomić se grafitima i street artom bavi od 1998. godine i sudjelovao je na brojnim grafiti i street art festivalima u Europi i regiji, a Lacković je omislila brend ojoMAGico unutar kojeg djeluje na polju primijenjenog slikarstva (nakit, murali i ilustracije).

Ideja prvog murala na zgradi Ivexa temelji se, prema riječima autora, na odrednicama Luke različitosti: radu, vodi i migracijama.

Festival "Rijeka murala" zamišljen je kao trajni projekt redefiniranja grada u jedinstvenu galeriju na otvorenom. Sufinanciran je Javnim pozivom za predlaganje cjelovito osmišljenih programa u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Uoči festivala riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti organizirat će nekoliko sličnih umjetničkih akcija na lokacijama koje su, za sada, u tajnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.