Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Muškarci ne plaču" - film koji ruši predrasude

15.12.2017.

17:05

Autor: Bojana Guberac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Muškarci ne plaču" nagrađivani je film redatelja Alena Drljevića, a riječku je premijeru imao 12. prosinca u Art-kinu Croatia. Film je uspješno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Karlovim Varima gdje je osvojio nagradu Europa Cinemas Label te Posebno priznanje žirija.

Na MedFilm Festivalu u Rimu osvojio je nagradu Love and Psycho za najbolji dugometražni film, a na 15. Zagreb Film Festivalu osvojio je glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica.

Igrani prvijenac Alena Drljevića eksplozivna je drama o predrasudama, traumi i krizi muškosti inspirirana redateljevim osobnim ratnim iskustvom. Radnja filma prati veterane triju zaraćenih vojski s prostora bivše Jugoslavije koji se susreću u hotelu izoliranog planinskog lanca u Bosni i Hercegovini.

U filmu glume Leon Lučev, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Ivo Gregurević, Ermin Bravo i Boris Ler.

Veterane okuplja Slovenac Ivan kako bi ih u sklopu grupne terapije suočio s bolnom prošlošću. Ivan koristi psihodramu - terapiju igre koja vraća likove u proživljene ratne traume.

Film vješto razbija nametnuto patrijarhalno društvo jer u njemu muškarci, usprkos početnom sramu, progovaraju o ratnim strahotama ne krijući da su plakali, osjećali strah i poniženje. Upravo tako ruše predrasude o arhetipu muškarca koji se mora nositi s ulogama koje mu društvo nameće ili koje sam kreira.

Riječkoj premijeri nazočio je glumac Leon Lučev koji smatra da tema nije ratna nego današnja, a film dotiče ljudsku bol koja nije ni izgovorena niti podijeljena. Psihodrama se u ovom slučaju koristi da se oklop boli probije i podijeli s ljudima.

Mnogi smatraju da je suradnja ratnih veterana, spremnih na dijalog s drugom stranom i zbiljsko razumijevanje patnji drugoga put k pomirenju. Riječani su nakon ekranizacije filma višeminutnim pljeskom srušili predrasude.

Leon Lučev osvrće se na ratnu prošlost, spominje novosadskog kolegu Borisa Isakovića te govori o svojoj slici budućnosti Hrvatske. Razgovor pripremila Bojana Guberac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.