Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muški zbor Opere HNK Zajca na daljinu snimio skladbu Matetića Ronjgova

10.04.2020.

16:54

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: - / -

Uz današnju obljetnicu rođenja našeg skladatelja Ivana Matetića Ronjgova, članovi opernog zbora HNK Ivana pl. Zajca, iako razdvojeni, snimili su njegovu skladbu kojom su na kazališnim mrežnim stranicama i društvenim mrežama obilježili ovu značajnu obljetnicu.

U sklopu online programa "Zajc uz vas", u čast 140. obljetnice rođenja skladatelja Ivana Matetića Ronjgova, članovi muškog opernog zbora HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, iako razdvojeni, zajednički su snimili njegovu skladbu "Bilo vavik veselo".

Umjetnost ne priznaje daljinu i poništava granice, pa je članove zbora ujedinila i u ovom vremenu nedaće, kroz zvuke zavičaja, otete zaboravu trudom jednog čovjeka - skladatelja Ivana Matetića Ronjgova, ističu u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa koje se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – a riječ je o pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici – Ronjgov je skladao djela koja se smatraju biserima hrvatske i svjetske zborske a cappella literature.

Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su i riječi samog skladatelja: "... pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna."

Ovom Matetićevom skladbom optimističnog naslova članovi muškog zbora HNK Zajca najavili su, nadajmo se u skoroj budućnosti, i koncertno obilježavanje obljetnice našega velikog skladatelja.

A do tada, na mrežnim stranicama i društvenim mrežama HNK Ivana pl. Zajca svakodnevno pratite nove programske sadržaje "Zajc uz vas". Pogledajte i poslušajte skladbu i razgovor s članom zbora Sašom Matovinom, koji je inicirao snimanje ove Matetićeve skladbe:

Matovina: Zborska snimka iz izolacije, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.