Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzej grada Rijeke izložbom najavljuje novi stalni postav u Palači šećerane

14.06.2019.

14:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Muzej grada Rijeke izložbom najavljuje novi stalni postav u Palači šećerane

Muzej grada Rijeke izložbom najavljuje novi stalni postav u Palači šećerane

Foto: - / -

Muzej grada Rijeke već 25 godina prikuplja građu i stvara muzejske zbirke koje svjedoče o posljednja tri stoljeća burne riječke povijesti. Temelj je to budućega stalnoga postava Muzeja grada, koji će od proljeća biti izložen u novome muzejskom prostoru, u Palači šećerane u kompleksu Benčić.

Dosadašnja zgrada Muzeja grada Rijeke nastavit će funkcionirati kao muzejski izložbeni prostor. Već za sljedeće proljeće ravnatelj Ervin Dubrović najavljuje veliku izložbu "Nepoznati Klimt" koja će, nakon Marca Chagalla u Galeriji Kortil, u Rijeku dovesti još jednoga slikara svjetske klase. Gustav Klimt je u Rijeci boravio 1885. godine, gdje je kao 20-godišnjak, zajedno s bratom i prijateljem, oslikao dio stropa tada nove kazališne zgrade. Izložba "Nepoznati Klimt" detaljno će predstaviti tu ranu fazu Klimtova stvaralaštva, kao i kasnije radove, uz pomoć djela posuđenih iz Austrije i Rumunjske, te uz nove tehnologije koje će posjetiteljima omogućiti jedinstveni uvid u likovni opus jednoga od najpoznatijih europskih i svjetskih umjetnika. 

Dio budućega stalnog postava Muzeja grada Rijeke, koji će od proljeća biti izložen u novome muzejskom prostoru u Palači šećerane unutar kompleksa Benčić, od večeras možemo razgledati na izložbi "Novo vrijeme – drugo poluvrijeme", kojom se najavljuje skori ulazak gradskoga muzeja u novi prostor.

Gradski je muzej naslijedio fond i zgradu nekakašnjega Muzeja narodne revolucije, na Muzejskom trgu, u perivoju uz Guvernerovu palaču. Od 1994. godine muzej prikuplja predmete koji svjedoče o riječkoj prošlosti – od svakodnevnih predmeta, slika, kipova, kostima, do razglednica, fotografija, dokumenata.

Građa se otkupljuje ili je muzeju daruju riječke obitelji i ustanove, a brojni su predmeti pohranjeni preuzimanjem s javnih površina, kako bi se spriječilo njihovo uništenje. Na taj je način spašen i dio industrijske baštine uništenih riječkih poduzeća, poput Torpeda.

Muzej trenutno djeluje na tri lokacije: u svojoj glavnoj zgradi - "kockici" na Muzejskom trgu, zatim u skladišnoj hali na Žabici, gdje je postavljena trajna izložba "Riječki torpedo – prvi na svijetu", a pod muzej spada i brod "Galeb". 

Na izložbi "Novo vrijeme – drugo poluvrijeme" čekaju nas predmeti iz Tehničke zbirke, zatim iz Zbirke kazališne i filmske građe, zbirki filatelije, razglednica, tiska, vojne povijesti, numizmatike, fotografije, dokumentarne građe, Zbirke Tvornice papira, Likovne zbirke, Zbirke umjetničkog obrta, Glazbene zbirke, Muzejske knjižnice, Zbirke broda Galeb i Zbirke predmeta iz svakodnevnog života.

Vidjet ćemo i podsjećanja na muzejske projekte koji su privukli veliku pažnju publike, poput izložbi "Riječka luka", "Merika" ili "Riječka industrijska priča". Tu su i djela, životi i sudbine znamenitih Riječana kao što su Emilio Ambrosini, Igor Emili, Leontina von Litttrow, Ernst Mayer i mnogi drugi. A svi koje zanima pogled unaprijed, na izložbi "Novo vrijeme – drugo poluvrijeme" moći će razgledati izvedbeni projekt budućega stalnog muzejskog postava u Palači šećerane - koju ravnatelj muzeja Ervin Dubrović naziva najljepšim i najvrjednijim muzejskim izloškom budućeg postava.

Otvorenje je večeras u 19:30 sati. Poslušajte što o ovome važnome iskoraku u novi, veći i ljepši prostor kaže ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović:

Ervin Dubrović: Misija muzeja je spas od zaborava, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.